Nagyvilág

Vaginán lövetné katonáival a női felkelőket a filippínó elnök

Megint formában volt Rodrigo Duterte, aki szívesen ereszt el brutális poénokat, amiknek súlyos következményeik lehetnek.

Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki államfő eddig is hírhedt volt arról, hogy emlebajos módon rajong az erőszakért és brutalitásért, de most megint sikerült szintet lépnie. A Guardian arról ír, hogy a fél ország nőgyűlölőnek és macsófasisztának minősítette, mert Duterte azt parancsolta a katonáknak, lőjék nemiszerven a kommunista lázadó nőket. Duterte a múlt héten tartott beszédet Malacanangban 200 korábbi kommunista harcosnak, amiben közölte a katonákkal, ha felkelő nőkkel találkoznak, csak azt mondják nekik:

Nem fogunk megölni titeket. Csak belelövünk a vaginátokba.

Duterte szerint a szétroncsolt nemiszervek hasztalanná teszik így a nőket, bár elég nehéz elképzelni, hogy valaki ne haljon bele egy ilyen brutális dologba. A vagina szót (visayan nyelven: bisong) a hivatalos leiratban amúgy lecserélték, mindenesetre az eredeti verzió kacajt váltott ki a katonákból.

A Human Rights Watch emberjogi szervezet kutatója, Carlos H. Conde elítélte a megnyilatkozást, mondván ez csak egy Duterte nőgyűlölő és derogáló megjegyzései közül, ami csak szexuális erőszakra biztatja a fegyveres erőket. Emmi de Jesus a kongresszusból macsófasisztának nevezte Dutertét, szerinte az állami terror új szintre fog emelkedni.

Nevessenek önök is…

Valóban nem ez volt a bunkó elnök első ilyen kiszólása. A 2016-os kampányban egy 1989-es börtönlázadásról beszélt, aminek során tömegesen megerőszakoltak és megöltek a börtönlakók egy ausztrál misszionáriusnőt. Azt mondta az elnök vicceskedve, azt kívánta, bár ő is sorra került volna, mivel olyan szép volt a nő. Tavaly májusban katonáknak azt mondta, ha legalább három nőt megerőszakolnak, ő maga garantálja a büntetlenségüket.

A múlt héten jelent meg a hír, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság már vizsgálja azokat a panaszokat, amik Duterte véres, közel négyezer halottat követelő drogellenes háborúja miatt érkeztek be. Az elnök erre azt reagálta, addig nem zavarná, hogy bebörtönzik, amíg engedik, hogy meglátogassa néha egy nő. Erre is kiakadtak a jogvédők, mire Harry Roque szóvivő annyit mondott:

Tudják, néha a ezek a feministák kissé tényleg túlreagálnak. Úgy ártem, ez vicces. Na, gyerünk. Csak nevessenek.

(Kiemelt kép: Wu Hong-Pool/Getty Images)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik