Nagyvilág
DENMARK / COPENHAGEN _ European union flag golden stars and blue sheet fly over over Copenhagen today on 14 January 2012 (PHOTO BY FRANCIS JOSEPH DEAN / DEAN PICTURES) (Photo by Francis Dean/Corbis via Getty Images)

Lengyelország megállapodhat Brüsszellel

24.hu
24.hu

2018. 02. 25. 13:09

Úgy tűnik, hogy lezáródhat az Európai Bizottság és a lengyel kormány közötti vita a jogállamiság kérdéséről – szemlézi az MTI a Welt am Sonntag című német lapot.

A lengyelek igazságügyi reformja miatt áprilisban szavaznia kéne a tagállamok tanácsának, hogy veszélybe kerültek-e az EU-s alapértékek. De ahhoz, hogy a veszélyhelyzetet megállapítsák az Európai Unióban, négyötödös többségre volna szükség, amely nem valószínű, ha több ország is tartózkodik a szavazásnál.

Az utolsó pillanatban azonban Varsó nyitott Brüsszel felé, és az uniós ügyekért felelős külügyminiszter-helyettes, Konrad Szymanski kihangsúlyozta, hogy

az EU barátok, és nem ellenségek klubja.

– Szymanski hozzátette, hogy közös álláspontra jutnak majd, a lengyel kormány hajlandó megvizsgálni, hogy a reform valóban hordoz-e az EU-s alapértékeket fenyegető rizikót, bár a reformnak szerinte egyetlen eleme sincsen, amely ne lenne meg valamely EU-tagország igazságügyi rendszerében.

Lengyelország így közelít az Unió felé, de a kormány álláspontján nem változtattak, miszerint a menekülteket a tagországok között osztanák el.

Kiemelt kép: Francis Dean/Corbis via Getty Images

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Britain's Prime Minister Theresa May leaves after a press conference following a special meeting of the European Council to endorse the draft Brexit withdrawal agreement and to approve the draft political declaration on future EU-UK relations on November 25, 2018 in Brussels. - The European Union's top official urged British lawmakers to ratify the Brexit deal Prime Minister Theresa May has negotiated with European leaders, warning it will not be modified.
"This is the best deal possible for Britain, this is the best deal possible for Europe. This is the only deal possible," Jean-Claude Juncker, the president of the European Commission, said after a Brussels summit. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.