Nagyvilág
DENMARK / COPENHAGEN _ European union flag golden stars and blue sheet fly over over Copenhagen today on 14 January 2012 (PHOTO BY FRANCIS JOSEPH DEAN / DEAN PICTURES) (Photo by Francis Dean/Corbis via Getty Images)

Lengyelország megállapodhat Brüsszellel

24.hu
24.hu

2018. 02. 25. 13:09

Úgy tűnik, hogy lezáródhat az Európai Bizottság és a lengyel kormány közötti vita a jogállamiság kérdéséről – szemlézi az MTI a Welt am Sonntag című német lapot.

A lengyelek igazságügyi reformja miatt áprilisban szavaznia kéne a tagállamok tanácsának, hogy veszélybe kerültek-e az EU-s alapértékek. De ahhoz, hogy a veszélyhelyzetet megállapítsák az Európai Unióban, négyötödös többségre volna szükség, amely nem valószínű, ha több ország is tartózkodik a szavazásnál.

Az utolsó pillanatban azonban Varsó nyitott Brüsszel felé, és az uniós ügyekért felelős külügyminiszter-helyettes, Konrad Szymanski kihangsúlyozta, hogy

az EU barátok, és nem ellenségek klubja.

– Szymanski hozzátette, hogy közös álláspontra jutnak majd, a lengyel kormány hajlandó megvizsgálni, hogy a reform valóban hordoz-e az EU-s alapértékeket fenyegető rizikót, bár a reformnak szerinte egyetlen eleme sincsen, amely ne lenne meg valamely EU-tagország igazságügyi rendszerében.

Lengyelország így közelít az Unió felé, de a kormány álláspontján nem változtattak, miszerint a menekülteket a tagországok között osztanák el.

Kiemelt kép: Francis Dean/Corbis via Getty Images

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.