Nagyvilág
Dúma, 2018. február 9.
Sebesült kisfiú bátyja karjaiban egy dúmai kórházban 2018. február 8-án, miután a szíriai kormányerõk bombázták a szíriai fõváros, Damaszkusz közelében levõ, lázadók uralta Kelet-Gúta több települését. A támadásban hetvenöten életüket vesztették. (MTI/EPA/Mohammed Badra)

500 halott egy hét alatt a földi pokolban. Az ENSZ azonnali tűzszünetet követel

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 02. 24. 21:47

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton egyhangúlag fogadott el határozatot, amelyben 30 napos tűzszünet haladéktalan kihirdetését követeli Szíriában, hogy a segélyszállítmányok eljuthassanak az ostromlott Kelet-Gútába, írja az MTI.
Korábban a témában:

A BT a Svédország és Kuvait által több mint két hete benyújtott tervezetet azután fogadta el többszöri halasztás és az utolsó percekben történt módosítások után, hogy harci gépek hét napon át támadták a lázadók kezén lévő területet.

A határozat felszólít minden felet, hogy haladéktalanul szüntesse be legalább harminc napra az ellenségeskedést Szíriában tartós humanitárius szünet céljából.

Ez nem egy szíriai békeszerződés, a szöveg kizárólag humanitárius jellegű

– mondta Olof Skoog svéd ENSZ-nagykövet.

A határozat célja, hogy lehetővé tegye a rendszeres humanitárius segélyek és szolgáltatások nyújtását, és evakuálhassák a legsúlyosabb betegeket és sebesülteket.

New York, 2018. február 24.
A szíriai tûzszünetet követelõ határozatról szavaznak az ENSZ Biztonsági Tanácsában, New Yorkban 2018. február 24-én. A BT egyhangúlag fogadott el határozatot, amelyben 30 napos tûzszünet haladéktalan kihirdetését követeli Szíriában, hogy a segélyszállítmányok eljuthassanak az ostromlott Kelet-Gútába. (MTI/EPA/Peter Foley)
MTI/EPA/Peter Foley

A tárgyalás során a nyugati országok elutasították azt az orosz követelést, hogy Damaszkusz engedélyezzen minden humanitárius konvojt.

A tűzszünet nem vonatkozik az Iszlám Állam (IÁ) és az al-Kaida dzsihadistái elleni harcokra. Moszkva kérésére ide soroltak más, az IÁ-val és az al-Kaidával szövetséges személyeket, csoportokat, szervezeteket, valamint az Biztonsági Tanács által megnevezett más terrorcsoportokat.

Ezek a kivételek félreértésekre adhatnak okot, miután a damaszkuszi vezetés terrorcsoportoknak tekinti a nyugati országok által támogatott lázadókat is

– mutattak rá az AFP francia hírügynökség által megkérdezett szakértők. A tűzszünet tiszteletben tartása így esetlegesnek tűnik.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSHD) emigráns aktivista szervezet szerint a határozat elfogadása után röviddel máris támadták harci gépek az egyik kelet-gútai várost.

Oroszország kérésére, amely garanciákat követelt, a Biztonsági Tanács a tervek szerint két hét múlva ismét összeül, hogy lássa, betartják-e a tűzszünetet.

A Syrian man carries a child injured in government bombing in the rebel-held town of Hamouria, in the besieged Eastern Ghouta region on the outskirts of the capital Damascus, on February 19, 2018.
Heavy Syrian bombardment killed 44 civilians in rebel-held Eastern Ghouta, as regime forces appeared to prepare for an imminent ground assault. / AFP PHOTO / ABDULMONAM EASSA
Ez Kelet-Gúta, a szíriai pokol legdurvább bugyra
A hely, amire már nincsenek szavak. Képek a szíriai háború legvéresebb helyszínéről.

A határozat emellett felszólítja a feleket Kelet-Gúta, Jarmúk, Fua és Kefraja lakott területei ostromának azonnali beszüntetésére.

A határozat szövegének kidolgozása igencsak munkaigényes volt, Kuvait és Svédország igyekezett elkerülni egy újabb orosz vétót.

Szombaton folytatódtak a 2013 óta ostromlott, 400 ezer lakosú Kelet-Gúta elleni támadások. A térségben az elmúlt hét nap alatt több mint ötszázan haltak meg.António Guterres ENSZ-főtitkár szerdán felszólította a feleket, hogy vessenek véget a földi pokolnak: azonnal szüntessék be a harci cselekményeket a térségben.

Szíriában több mint 13,1 millió polgári személy szorul jelenleg humanitárius segélyre, közülük 6,14 millióan belső menekültek. A háború hét éve alatt több mint 340 ezren haltak meg.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Mohammed Badra

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.