Élet-Stílus

Mint minden fiatal, rengeteg szelfit készít. Csak ő a háború közepén él

A 15 éves Muhammad Nádzsim, mint a hasonló korú társai rengeteg képet és videót készít magárólt a telefonjával. A nagy különbség azonban közte és a legtöbb társa között, hogy ő Szíriában él, akkor készíti a felvételeket, mikor légitámadás éri a városát, és megölik a barátait. Ahogy mindent hamu fed, ahogy a kórház kifogyott az orvosságokból decemberben.

A szomszédsága gyerekeit interjúvolja meg, akiknek az iskolában lenne a helye, de helyette arra figyelnek, mikor robbannak a következő bombák. Újévkor arról kérdezi a többieket, mi a kívánságuk: egy fiú azt szeretné, ha Aszad kiengedné a börtönből az apját, egy másik – aki alig emlékszik a békés Szíriára – pedig azt kívánja, hogy többé ne kelljen állandóan vizet és tüzelőt hurcolnia.

Gútában minden nap halnak meg Aszad és Oroszország bombázásai miatt

– mondja  Nádzsim az egyik, Twittere és YouTube-ra is feltöltött videójában.

A tizenéves Kelet-Gútában él, Damaszkusz egyik ostromolt külvárosában, amely a hétéves szíriai konfliktus egyik legvéresebb hadjáratát szenvedi meg.

Tegnap még az óvóhelyen játszottunk. Ma a barátomat és a családját megölte egy vadászgép. Ő és a családja képtelen volt a házamhoz közeli négyemeletes épület romjai alatt életben maradni pár órával ezelőtt

– írta az alábbi Twitter-posztjában.

https://twitter.com/muhammadnajem20/status/961666477853151232?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2Fmuhammadnajem20

Ezen a héten két nap is légitámadás érte lakhelyét. Az orosz támogatottságú szíriai kormány katonái támadtak rájuk. A két nap alatt 250 ember hunyt el Kelet-Gútában, köztük 58-an gyerekek voltak, a Szíriai Emberi Jogi Megfigyelő Állomás adatai szerint. Az ENSZ szerint csaknem 400 ezer ember ragadt a lázadók uralta területen.

Nádzsim célja a bejegyzéseivel, hogy lássák az emberek, mi történik Szíriában:

Az embereknek mindent tudniuk kellene, mi történik Szíriában. Szeretném folytatni a tanulmányaimat. Szeretnék riporter lenni, ha felnövök

– nyilatkozta a CNN-nek. Az egyik legerősebb videójában egy tetőn áll, a háttérben bombák hangjai visszhangoznak.

„A némaságotok öl meg minket. Aszad, Putyin és Hámenei…” – itt félbeszakad egy robbanás dörren. Láthatóan megrázkódik, a hangja elakad: „… Hámenei megöli a gyerekkorunkat” – utal Szíria, Oroszország és Irán vezetőire.

Egyik nap barátaival játszott az utcán, ahogy minden nap, elkezdődött a légitámadás. Azonnal elrohantak az óvóhely felé. Egyik barátja már nem ért oda, egyik megsérült. Ez február 8-án történt, aznap 80-an hunytak el a településen.

Kiemelt kép: Twitter/muhammad najem

Ajánlott videó

Olvasói sztorik