Nagyvilág

Nincsenek szavak arra, hány gyereket gyilkoltak meg

Legalább 106 civil, köztük 15 gyerek és 3 nő életét vesztette kedden a szíriai kormányerők újabb légi- és tüzérségi támadásaiban a Damaszkusz környéki, lázadók uralta Kelet-Gútában – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja. Egy egészségügyi segélyszervezet pedig legkevesebb 115 halottról számolt be.

A térségben mentési munkálatokat végző, úgynevezett fehér sisakosok közölték, hogy az áldozatok kiszabadítása közben őket is támadás érte az egyik kelet-gútai településen. A szíriai elnökhöz hű erőket támogató orosz légierő csapást mért egy kórházra a térségben, és az intézmény emiatt működésképtelenné vált.

„Ez nem háború, ez mészárlás”
Évek óta a hétfői volt a legvéresebb napja a szíriai háborúnak: 100 halott, közte húsz gyerek. Megrázó képek.

ENSZ-források arról számoltak be, hogy Kelet-Gútában az elmúlt 48 órában hat kórházat ért támadás, és közülük háromban kénytelenek voltak leállítani a munkát, kettő pedig csak részlegesen tud működni. Segélyszervezetek viszont tíz megrongált egészségügyi létesítményről jelentettek.

A kelet-gútai helyzettel kapcsolatosan az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF kedden közölte: már szavaik sincsenek arra, hogy kifejezzék felháborodásukat a kelet-gútai gyerekek szenvedései és halálozása miatt.

Nincsenek szavak arra, hogy hány gyereket gyilkoltak meg

– írta közleményében Geert Cappelaere, az UNICEF közel-keleti és észak-afrikai regionális igazgatója.

Vajon azoknak, akik a szenvedést okozzák, vannak még szavaik, amelyekkel igazolhatnák barbár cselekedeteiket?

– tette hozzá Cappelaere.

A civilek elleni támadásokat azonnal abba kell hagyni – jelentette ki hétfő este Panos Moumtzis, az ENSZ Humanitárius Ügyek Hivatalának szíriai koordinátora.

Kiemelt kép: Europress / Khaled Akasha / Anadolu Agency

Ajánlott videó

Olvasói sztorik