Nagyvilág

Meghalt Billy Graham, a legendás prédikátor

99 éves korában meghalt Billy Graham, amerikai evangélista, aki millióknak hirdette az igét stadionokban és több amerikai elnök is hozzá fordult tanácsért. A New York Times nekrológjában azt írja, hogy ő volt az Amerikai Egyesült Államok legismertebb prédikátora, aki nem csak az USA-n belül, de világszerte is befolyásos személlyé vált. Ez jórészt annak is köszönhető, hogy nagyon tudatosan használta a televíziót és a rádiót is.

Graham egy észak-karolinai farmer fiaként született, élete során 30 könyvet írt, és elérte, hogy az evangéliumi keresztény prédikátorok „felemelkedjenek az amerikai kisvárosok fűrészporral felszórt padlójáról a világ legnagyobb városainak színpadára”. 1995-ben, Puerto Ricóban a szentbeszédét 48 nyelvre fordították szimultán és a műholdak segítségével 185 országban lehetett nézni.

Számos amerikai elnök tanácsadója volt, Dwight Eisenhowertől George W. Bushig, 1983-ban Ronald Reagantől megkapta az amerikai civileknek járó legnagyobb kitüntetést. 2007-ben, amikor Charlotte-ban megnyílt a Graham tiszteletére alapított múzeum és könyvtár, az ünnepségen részt vett George H. W. Bush, Jimmy Carter és Bill Clinton is.

1955-ben találkozott II. Erzsébet angol királynővel is, erről a Crown című sorozatban is megemlékeztek, bár a Washington Post szerint erősen eltúlozták a találkozás királynőre gyakorolt hatását.

Billy Graham világjáró körútjai során Magyarországra is eljutott. Egy, a Youtube-on található felvétel szerint 1977. szeptember 4-én Tahiban tartotta első, úgynevezett nyilvános szolgálatát a keleti-blokkban. A baptist.hu szerint annak ellenére, hogy nem kapott nagy nyilvánosságot a látogatás, tízezer ember gyűlt össze, hogy meghallgassa Grahamet.

Másodszorra 1989-ben látogatott el Budapestre, akkor a Népstadionban tartott előadást teltház előtt, továbbá találkozott Szűrös Mátyással, az Országgyűlés akkori elnökével és Paskai László bíborossal is.

(Guardian, BBC)

Kiemelt kép: Billy Graham 1990-ben, Hongkongban; Europress/AFP PHOTO / TOMMY CHENG

Ajánlott videó

Olvasói sztorik