Nagyvilág
Billy Graham (CX), the American evangelist, preaches 07 November 1990 on a podium in Hong Kong during his tour to Asia and the Pacific region. Graham, (son of a dairy farmer, born in 1918 in Charlotte, NC), attended Florida Bible Institute and was ordained a Southern Baptist minister in 1939 and quickly gained a reputation as a preacher. During the 1950s he conducted a series of highly organized revivalist campaigns in the USA and UK, and later in South America, the USSR and Western Europe.  / AFP PHOTO / TOMMY CHENG

Meghalt Billy Graham, a legendás prédikátor

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 02. 21. 15:28

99 éves korában meghalt Billy Graham, amerikai evangélista, aki millióknak hirdette az igét stadionokban és több amerikai elnök is hozzá fordult tanácsért. A New York Times nekrológjában azt írja, hogy ő volt az Amerikai Egyesült Államok legismertebb prédikátora, aki nem csak az USA-n belül, de világszerte is befolyásos személlyé vált. Ez jórészt annak is köszönhető, hogy nagyon tudatosan használta a televíziót és a rádiót is.

Graham egy észak-karolinai farmer fiaként született, élete során 30 könyvet írt, és elérte, hogy az evangéliumi keresztény prédikátorok „felemelkedjenek az amerikai kisvárosok fűrészporral felszórt padlójáról a világ legnagyobb városainak színpadára”. 1995-ben, Puerto Ricóban a szentbeszédét 48 nyelvre fordították szimultán és a műholdak segítségével 185 országban lehetett nézni.

Számos amerikai elnök tanácsadója volt, Dwight Eisenhowertől George W. Bushig, 1983-ban Ronald Reagantől megkapta az amerikai civileknek járó legnagyobb kitüntetést. 2007-ben, amikor Charlotte-ban megnyílt a Graham tiszteletére alapított múzeum és könyvtár, az ünnepségen részt vett George H. W. Bush, Jimmy Carter és Bill Clinton is.

1955-ben találkozott II. Erzsébet angol királynővel is, erről a Crown című sorozatban is megemlékeztek, bár a Washington Post szerint erősen eltúlozták a találkozás királynőre gyakorolt hatását.

Billy Graham világjáró körútjai során Magyarországra is eljutott. Egy, a Youtube-on található felvétel szerint 1977. szeptember 4-én Tahiban tartotta első, úgynevezett nyilvános szolgálatát a keleti-blokkban. A baptist.hu szerint annak ellenére, hogy nem kapott nagy nyilvánosságot a látogatás, tízezer ember gyűlt össze, hogy meghallgassa Grahamet.

Másodszorra 1989-ben látogatott el Budapestre, akkor a Népstadionban tartott előadást teltház előtt, továbbá találkozott Szűrös Mátyással, az Országgyűlés akkori elnökével és Paskai László bíborossal is.

(Guardian, BBC)

Kiemelt kép: Billy Graham 1990-ben, Hongkongban; Europress/AFP PHOTO / TOMMY CHENG

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.