Nagyvilág

Visszaverték a törökök a benyomuló szír kormánycsapatokat

A törökök meg akarják törni a kurdokat, meglepődtek a síita milíciák megjelenésén, majd lőttek.

A török tüzérség visszavonulásra kényszerítette azokat a szíriai kormánypárti erőket, amelyek beléptek a kurd felügyelet alatt álló Afrín térségébe – erősítette meg kedden Recep Tayyip Erdogan török elnök, terroristáknak minősítve a kormánypárti csapatokat.

A szír kormányerők azután indultak Afrínba, hogy a kurdok segítséget kértek Damaszkusztól a január végén indított török offenzíva visszaveréséhez. Erdogan közölte, hogy előzetesen egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Haszán Róháni iráni államfővel. Szavai szerint síita milícia vonult a kurdok segítségére, és nagy árat fog fizetni ezért.

Jött egy tucatnyi kisteherautó, hogy Afrín felé haladjon tovább. A török tüzérségi tűz után megfordultak és elmentek. Ez az ügy le van zárva

– mondta az államfő az NTV televízió egyenes adásában. A Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia tagadta a visszavonulást, azt pedig nem árulta el, hogy mekkora és milyen összetételű erők érkeztek a segítségükre a török határ térségébe.

Erdogan előzőleg bejelentette, hogy a török hadsereg a következő napokban megkezdi az északnyugat-szíriai Afrín város ostromát. Elmondta, úgy tűnhet, hogy az afríni beavatkozás lassan halad előre, de a török haderő nem “égetni és rombolni” ment oda. Ankara célja egy élhető és biztonságos övezet kialakítása a határa mentén. (MTI)

(Kiemelt kép: Europress)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik