Közélet

Hiába optimisták az ukránok, a magyar külügy szerint messze van a nyelvhasználati vita vége

Addig teszünk keresztbe Ukrajna nemzetközi törekvéseinek, amíg a kárpátaljai magyarok nem elégedettek.

Az ukrán UNIAN hírügynökség szerda este arról adott hírt, hogy az ukrán külügyminisztérium bejelentése szerint megállapodtak hazánkkal arról, hogy milyen módon rendezzék a vitatott oktatási törvény ügyét, amely korlátozná a magyar nyelv használatát a kárpátaljai oktatási intézményekben.

Óvatos optimizmussal mondhatjuk, hogy a magyar féllel folytatott hosszan tartó tárgyalások megértést hoztak a legfontosabb területeken: a nyelvtörvény rendezésének módjában, a közös határőrizet megkezdésében, valamint a határ menti infrastruktúra-fejlesztésben. Lépésről lépésre a normalitás felé

– idézi az UNIAN Vaszil Bodnar ukrán külügyminiszter-helyettes Twitter-bejegyzését, amit a politikus szerdai kárpátaljai látogatása után tett közzé.

Megkerestük a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumot, arról érdeklődve, hogy ők hogyan értékelik a helyzetet, az ukrán bejelentés utal-e az ügy megoldódására. Válaszul azt közölték: semmilyen megállapodás nem született az oktatási törvényről, a helyzet ezzel éppen ellentétes, Ukrajna továbbra sem hajtja végre a Velencei Bizottság ajánlását.

A magyar kormány álláspontja változatlan és sziklaszilárd, Ukrajna mindaddig nem kezdheti meg az oktatási törvény végrehajtását, amíg nem állapodik meg minden kérdésben a nemzeti kisebbségekkel, így a kárpátaljai magyarokkal

– közölték, hozzátéve: örülnek annak, hogy a jelek szerint a konzultációk lassan megkezdődnek, amiben a kárpátaljai magyarság számíthat a kormány teljes támogatására.

Válaszában a külügyminisztérium kitér arra is, hogy a magyar kormány csak akkor fogja feloldani Ukrajna nemzetközi törekvéseit blokkoló politikáját, ha a kárpátaljai magyarok azt mondják, hogy az oktatási törvény minden részletéről megállapodás született. „Ettől még messze vagyunk” – írták.

A több ország által is vitatott ukrán oktatási törvény 7. cikkelye azt mondja ki, hogy Ukrajnában az oktatás nyelve az ukrán, a kisebbségek anyanyelvű oktatása csak az első négy osztályban engedélyezett, az ötödik osztálytól pedig a tantárgyak többségét ukránul oktatják.

Hétfőn az ukrán oktatási minisztérium azt közölte, hogy elfogadja a Velencei Bizottság ajánlását, és beleegyezik, hogy 2023-ig meghosszabbítsa az átmeneti időszakot a 7. cikkelyben foglaltak bevezetéséig.

A magyar kormány egyik legfontosabb ellenintézkedése, hogy deklarálta: addig nem támogatják az ukrán javaslatokat és az Ukrajna számára fontos ügyeket a nemzetközi szervezetekben, amíg nem jön létre a kárpátaljai magyar közösség számára elfogadható helyzet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik