Nagyvilág

Ennyit a Nyugat katonai fölényéről

Véget értek egy intézet szerint az évek, amikor a nyugati hadseregek technológiai előnyben voltak a kínaiakhoz képest. A nagy háború a jövő titka még.

A nyugati országok és az Egyesült Államok számára aggasztó jelentést közölt a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS), ami arról szól, miként alakult át a világ katonai erőegyensúlya – írja az Independent. Eszerint a Nyugat már nem reménykedhet abban, hogy elegendő a stratégiai előnye, azt már behozta Kína és Oroszország. Miközben a nagy háború alapvetően elkerülhető,

valami hasonló méretű konfliktusra készül mindhárom szuperhatalom.

Példának felhozzák Kínát, ami nagyban bővíti arzenálját, például a Csengdu J-20-as harci repülőkkel, amik 2020-ra egyenlítik ki az amerikai légifölényt, vagy épp a PL-15-ös levegő-levegő rakétarendszerrel, ami már egy fejlettebb technológiát képvisel.

A kínai haditengerészet is nagyot fejlődött: az utóbbi 15 évben több korvettet, rombolót, fregattot és tengeralattjárót építettek, mint Japán, India és Dél-Korea együtt. Az utóbbi négy évben épített hadihajóik tonnában mérve már most megelőzik a teljes francia haditengerészet súlyát. Vannak olyan nagy hatókörű rombolóik, mint a 055-ös típusú cirkáló, ami a dzsibuti bázisról Európát is eléri.

Az oroszoktól szokás jobban rettegni Európában, és valóban sokat fejlődött az orosz hadsereg, azonban nincs annyi tőke és ipari kapacitás, hogy a kínaiakkal tartani tudják a versenyt. Azonban a szíriai és ukrajnai háborúk miatt rengeteg harci tapasztalatot szerzett az orosz haderő, ami a hibrid és a kiber hadviselésben is profi lett.

John Chipman IISS-főtitkár a kínaiakat méltatta inkább, mondván a Nyugat már nincs technikai lépéselőnyben velük szemben, a kínaiak maguk fejlesztenek új technológiákat, nem a másolás, követés a fő profiljuk már. Eközben még van mit fejleszteniük a kiképzésen, doktrínán és taktikán is. Reméljük, a harctéri tapasztalatokon egy ideig nem akarnak.

(Kiemelt kép: Sergey Mihailicenko / Anadolu Agency)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik