Nagyvilág
An image grab taken from a video uploaded on YouTube on August 23, 2013 allegedly shows members of Ussud Al-Anbar (Anbar Lions), a Jihadist group affiliated to the Islamic State of Iraq and the Levant , Al-Qaeda's front group in Iraq,  holding up their weapons as they pose next to the trademark black and white Islamist flag at an undisclosed location in Iraq's Anbar province. Attacks in Iraq killed 14 people including six soldiers on August 25, Iraqi officials said, amid a surge in violence authorities have so far failed to stem despite wide-ranging operations targeting militants. Arabic writing on the flag reads: "There is not God but God and Mohammed is the prophet of God."  AFP PHOTO / YOUTUBE  == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / YOUTUBE " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM FROM ALTERNATIVE SOURCES, THEREFORE AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ==== / AFP PHOTO / YouTube / - / == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / YOUTUBE / ARBEEN UNIFIED PRESS OFFICE " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM FROM ALTERNATIVE SOURCES, THEREFORE AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIG

Összefoghat az al-Kaida és az Iszlám Állam

24.hu
24.hu

2018. 02. 09. 07:04

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat továbbra is rendkívül rugalmas, ugyanakkora fenyegetést jelent, mint az Iszlám Állam, de egyes térségekben, mint például Jemen vagy Szomália, még nagyobbat is - derül ki ENSZ-szakértők jelentéséből, amelyet a hírügynökségek csütörtökön idéztek.
Korábban a témában:

A két terrorcsoport elleni szankciókat felügyelő szakértői testület tagjai az ENSZ BT-nek tett jelentésükben úgy fogalmaztak, hogy az al-Kaidához köthető szervezetek legalább olyan komoly fenyegetést jelentenek, mint az Iszlám Állam Nyugat-Afrikában és Dél-Ázsiában.

Egy kedden köröztetett külön jelentésben az ENSZ-szakértők arról számoltak be, hogy az Irakban és Szíriában elszenvedett jelentős területi veszteségei ellenére az Iszlám Állam továbbra is komoly és egyre nagyobb fenyegetést jelent világszerte.

A szerdai jelentésben bizonyos ENSZ-tagállamok felhívták a figyelmet arra, hogy az al-Kaida és az Iszlám Állam egyes tagjai hajlandók és képesek is egymást támogatni a terrortámadások előkészítésében, amely egy lehetséges új fenyegetést jelent számos térségben.

Az al-Kaida propagandája emellett továbbra is olyan lehetséges vezetők új generációját termeli ki, mint például Hamza bin Laden (Oszama bin Laden, az al-Kaida néhai vezetőjének egyik fia), nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy fiatalosabb képet adjon magáról a hálózattal rokonszenvezőknek – mondták a szakértők. Hamza bin Laden egy novemberi hangfelvételén arra szólította fel a világ muszlimjait, hogy álljanak bosszút az apja haláláért, akit az amerikai tengerészgyalogság különleges egysége likvidált 2011 májusában a pakisztáni Abbotábádban.

A világszervezet szakértői szót ejtettek Szíriáról is, amelynek északnyugati, Idlíb nevű tartományának jelentős részét az a Haját Tahrír as-Sám (HTS) nevű fegyveres szervezet uralja, amelynek élén a korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ágaként ismert Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll.

Habár a fegyveres csoport 2016-ban névleg szakított a nemzetközi terrorhálózattal, az ENSZ-szakértők szerint továbbra is az al-Kaida egyik legerősebb és legnagyobb alszervezetének számít. Annak ellenére, hogy a Dzsabhat Fatah es-Sám kisebb fegyveres csoportokat próbál magába olvasztani, egyes tagjai úgy vélekednek, hogy a szervezetnek egy nemzetközibb arculattal kellene rendelkeznie és nem csak Szíriára kellene összpontosítania. A szakértők hét- és tizenegyezer közé becsülik a HTS harcosainak számát, akik közül néhány ezren külföldiek.

A jelentés kitér az Arab-félszigetre is, ahol a szakértők szerint az al-Kaida vezető szerepet játszik különösen a terrorpropagandában és a terrorizmust elősegítő kommunikációs tevékenységek lebonyolításában.

A szakértők emellett felhívták a figyelmet arra, hogy Nyugat-Afrikában egyre inkább érzékelhető az al-Kaidához és az Iszlám Államhoz köthető csoportok jelentette fenyegetés, amely Malin keresztül a vele szomszédos országokban is érzékelteti hatását. Habár az iszlamistákat 2013-ban Franciaország vezetésével kiűzték Mali északi részéről, délen egyre aktívabbak az utóbbi időkben.

Az afrikai kontinens másik végében az al-Kaidához köthető al-Shabaab szomáliai terrorszervezet megtartotta erőfölényét az Iszlám Állam helyi szövetségeseivel szemben, és jelenleg nagyobb fenyegetést jelent az Afrikai Unió békefenntartóira az országban – közölték az ENSZ-szakértők. Az al-Shabaab 2017-ben megszilárdította jelenlétét Szomáliában, emellett számos műveletet folytatott annak érdekében, hogy erődítményeket hozzon létre Kenyában, Etiópiában és Dzsibutiban – tették hozzá.

Afganisztánt illetően a szakértők meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva közölték, hogy mintegy 60 ezer fegyveres van az országban, akik a kabuli kormány ellen felkelést folytató tálibok és számos, az al-Kaidához köthető szervezetek kötelékében harcolnak. A közép-ázsiai országban több mint 20 fegyveres szervezet tevékenykedik, köztük a tálibok mozgalma, amely több mint 40 ezer harcosával a legnagyobbnak számít az országban. Valerij Szemerikov, a hat egykori szovjet tagköztársaságot tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének főtitkárhelyettese csütörtökön Moszkvában kijelentette, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet a Szíriában elszenvedett vereség után Afganisztánba csoportosítja át erőit, ahol már 7 ezer fegyverese tartózkodik.

A szakértők szerint az elmúlt években a délkelet-ázsiai régióban is markáns növekedést tapasztaltak a terrortámadásokat illetően, Indonéziában például legalább 10, az Iszlám Állam inspirálta terrortámadást hajtottak végre 2017 első felében – mondták a szakértők.

Kiemelt kép: Europress/AFP/YouTube

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A male lioin mates with a female lion at zoo Hagenbeck in Hamburg, Germany, 24 September 2013. Photo:†Angelika Warmuth
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.