Nagyvilág

Ukrán, mongol és filippínó migránsokat hívna be Prága

Nagy a munkaerőhiány a cseheknél, úgyhogy importálnak belőlük. A lényeg, hogy ne legyen muszlim a bevándorló.

A cseh külügyminisztérium megerősíti konzuli szolgáltatásait, hogy a jövőben több ukrán, mongol és fülöp-szigeti vendégmunkást fogadhasson be – közölte Martin Stropnický, a külügyi tárca vezetője a kormány ülése után szerdán Prágában.

Az előírások szerint Ukrajnából most évi 9600 vendégmunkás befogadására van lehetőség, ezt a jövőben Prága 20 ezerre szeretné növelni. Mongóliából és a Fülöp-szigetekről jelenleg évi ezer embert fogad be Csehország. A munkavállalási engedély kiadását a jövőben e két ország esetében egyszerűsítik, esetleg a kvótákat is növelik. A cseh külügy ugyanakkor vizsgálja a szerbiai és a fehérorosz munkaerőpiacot is, ahonnan szintén új vendégmunkásokat várnak. Az Ukrajnából érkezettek körében a mezőgazdasági vendégmunkások számát az eddigi 572-ről 1500-ra emelik.

A cseh kormány határozatának egyik célja, hogy felgyorsítsa az említett országok állampolgárai munkavállalásának adminisztrációs folyamatát – jegyezte meg Stropnický. Az intézkedés megvalósítása mintegy 50 millió koronába (580 millió forint) fog kerülni a tárcának.

A cseh diplomácia vezetője elutasította egyes cseh szakszervezeti vezetők bírálatait, miszerint a külföldi vendégmunkások alacsonyabb bért kapnának Csehországban, mint a hazai munkavállalók, akik állítólag éppen ezért szorgalmazzák a külföldi munkaerő beáramlását. Stropnický szerint a külföldi munkások bérezését a kormány megtárgyalta a munkaadókkal.

A cseh munkaadók hosszabb ideje panaszkodnak, hogy az alig 4 százalékos munkanélküliség közepette nem találnak megfelelően képzett munkaerőt. A cseh ipari kamara szerint jelenleg a csehországi cégeknek legalább 200 ezer új munkaerőre lenne szükségük. A szervezett és ellenőrzött munkaerőbehozatalt a cseh kormány is támogatja.

Andrej Babiš ügyvezető kormányfő, korábbi pénzügyminiszter is többször utalt arra, hogy Prága ellenzi az észak-afrikai és közel-keleti muzulmánok illegális bevándorlását és befogadását, de támogatja a szervezett munkaerőbehozatalt, elsősorban Ukrajnából. A Csehországban dolgozó ukrán vendégmunkások száma jelenleg 150 ezer körül mozog. (MTI)

(Kiemelt kép: 24.hu / Neményi Márton)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik