Nagyvilág
Hungarian Prime Minister Viktor Orban address a press conference following a meeting at the Chancellery in Vienna on January 30, 2018.
(Photo credit should read "ROLAND SCHLAGER/APA-PictureDesk via AFP")

Német lap: Orbán kiskaput nyitott a kompromisszum felé

24.hu
24.hu

2018. 01. 31. 15:24

Több német lap foglalkozott szerdán Magyarországgal Orbán Viktor kormányfő bécsi látogatásával kapcsolatban, tudósít az MTI.
Korábban a témában:

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lap Hídépítő és határépítő címmel közölte Stephan Löwenstein összeállítását, aki kiemelte: Sebastian Kurz osztrák kancellár és Orbán Viktor lényegében egyetért a menekültek elosztásának kérdésében, de nyitva hagytak retorikai kiskapukat.

Kifejtette, Kurz egy kis szócskával finomítva támogatta Orbán követeléseit: hangoztatta, hogy meg kell erősíteni az EU-s külső határ védelmét, és azt mondta, hogy a csupán a menekültek elosztására épülő szisztéma, a puszta elosztás rendszere nem működik. Ezzel a puszta kitétellel az osztrák kancellár megnyitott egy kapucskát.

A FAZ szerzője hozzátette: Orbán a menekültügyi rendszer keretében Magyarországon tavaly befogadott 1300 ember körüli vitával kapcsolatban hangoztatta, hogy hazájában nincsenek illegális migránsok, és ezzel az illegális kitétellel az ő kijelentésében is van egy kiskapu a kompromisszum felé.

Ez azt jelenti, hogy korlátozott számban nagyon is kaphatnak menedéket emberek, akik a szigorú magyar szabályoknak megfelelően védelmet kérnek a határon

– írta Stephan Löwenstein.

A többi között hozzátette, hogy más ügyekben, köztük a paksi atomerőmű körüli kérdésekben Kurz nem rímelt teljesen harmonikusan Orbánra.

Austrian Chancellor Sebastian Kurz (R) and Hungarian Prime Minister Viktor Orban address a press conference following a meeting at the Chancellery in Vienna on January 30, 2018.
(Photo credit should read "ROLAND SCHLAGER/APA-PictureDesk via AFP")
ROLAND SCHLAGER/APA-PictureDesk via AFP

A Süddeutsche Zeitung című liberális lap Törésvonalak a Duna mentén címmel közölte Peter Münch írását, amely szerint Kurz ugyan hangsúlyozza a szomszédhoz fűződő barátságot, de távolságot is tart. A szerző kifejtette: a találkozó megmutatta, hogy a sokat éltetett, és egyes helyeken rettegett szövetségben törésvonalak mutatkoznak, és nemcsak a mentalitásban, hanem az érdekekben is vannak eltérések.

A paksi atomerőmű és a családi pótlék ausztriai szabályozása körüli ügyekkel kapcsolatban a többi között hozzátette: ebben a helyzetben nagyon valószínűtlennek tűnik, hogy kialakul egy új tömb Európán belül.

Azzal kapcsolatban, hogy az osztrák kancellár először Brüsszelbe, majd Párizsba és Berlinbe látogatott el, és Orbán Viktort nem állami látogatáson, hanem munkalátogatáson fogadta, azt írta, hogy ez a dramaturgia értelmezhető az elzárkózás jeleként is.

Bécs, 2018. január 30.
Sebastian Kurz osztrák kancellár (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a bécsi kancellárián 2018. január 30-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Egy osztrák lap Rambo-diktátornak nevezte Orbánt
Azt írják, Orbán remélhetőleg nem egy követendő példa az osztrák kancellárnak és alkancellárnak.

A Spiegel Online hírportál Orbán Bécsben: Ahol illegális migránsok vannak, onnan el kell vinni őket címmel közölte Hasnain Kazim beszámolóját, aki kiemelte, hogy Orbán Viktor a migrációs politikában szövetségesévé kívánja tenni az új osztrák kormányt, és bécsi látogatásán ő keményebb szavakat használt, Kurz pedig finomabban fogalmazott, de lényegileg egyetértenek.

Kiemelt kép: Fotó: ROLAND SCHLAGER/APA-PictureDesk via AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Küszöbön a nagyobb havazás

Kommentek

A young girl cleans steps as people bow before the statues of late North Korean leaders Kim Il-Sung (L) and Kim Jong-Il (R) as the country marks 'Victory Day' at Mansu hill in Pyongyang on July 27, 2017. - July 27, which is the 64th anniversary of the signing of the Korean Armistice Agreement, is a public holiday in the nuclear-armed North and celebrated as Victory Day. (Photo by Ed JONES / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.