Belföld

Itt az iskolapélda Orbán szalámi-taktikájára

A Magyar Nemzet szerint megosztott lett a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), amely eddig bojkottálta a Köznevelési Kerekasztalt, ám néhányan most irányt váltanának. Galló Istvánné elnök ezt azzal magyarázta, hogy van, aki szerint ez garantálja  a túlélésüket, ő azonban úgy látja, ez a lépés teljesen hiteltelenítené korábbi kritikáikat és magát a szakszervezetet is.

Szerinte immár szakadás van a PSZ országos vezetőségében, amelynek figyelmét felhívta arra, hogy a csatlakozást a kerekasztalhoz a kormányzati kommunikáció „nagyon keményen ki is használná”, miközben a döntés ellentétes a korábbi kongresszusi határozattal. Galló Istvánné szerint a szakszervezet az irányváltást nem élné túl.

Bár erre korábban nem volt példa, már döntő szempont,  hogy egyes megyei vezetők melyik pártot preferálják. Így van, aki a Fidesz hálájára számít, ha legitimálnák a kerekasztalt és a kormány oktatáspolitikáját.
Gallóné mandátuma júniusig szól, most még egy kísérletet tesz az egység helyreállítására, mivel a visszajelzések alapján maga a tagság nem is tud a belháborúról, arról, hogy vezetőik mintegy fele az új irány híve lenne. Az elnök azt mondta, hétfőn újabb országos vezetői értekezlet lesz, akár az is előfordulhat, hogy rendkívüli kongresszus összehívása mellett döntenek. Utóbbinak ő örülne, mert tiszta helyzetet teremtene.

A Magyar Nemzet megkereste a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét is. Mendrey László elnök azt mondta, semmiképp sem csatlakoznak a kerekasztalhoz, a választások után, ha feláll az új kormány, mérlegelnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik