Nagyvilág

Angelina Jolie nekiment a háborúk szexuális ragadozóinak

Elfogadhatatlan szerinte, hogy hadi eszközzé vált nők tömeges megerőszakolása. Az ENSZ és a NATO is fellép majd ez ellen.

A nők és a gyerekek ellen elkövetett szexuális erőszak háborús fegyverré és általános fenyegetéssé vált világszerte – jelentette ki Angelina Jolie, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) különmegbízottja Brüsszelben szerdán, Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tartott sajtótájékoztatóján.

Az amerikai színésznő szerint a harcoló felek egyre gyakrabban alkalmazzák a szexuális erőszakot fegyverként, a félelemkeltés eszközeként katonai céljaik eléréséért, ami azt jelenti, hogy a legkiszolgáltatottabbak politikai célok eszközévé alacsonyodnak.

Elfogadhatatlannak és igazságtalannak nevezte, hogy a szexuális visszaélések híre nem vagy csak nehezebben jut el az emberekhez. Nincs béke az ilyen bűncselekmények elszámoltathatóságának biztosítása nélkül – jelentette ki.

Jolie szerint a háborúkban, a civil konfliktusok és a globális migráció során is fontos, hogy nagyobb figyelmet kapjanak az emberi jogok. A nők és a fiatal lányok, a férfiak és kisfiúk ellen elkövetett szexuális erőszak a hadviselés speciális formája, ami ellen minden eszközzel fel kell lépni, ezért a NATO és az ENSZ arról határozott, hogy együttműködik a képzés, a nyomonkövetés, valamint a tudatosság erősítése érdekében.

Stoltenberg úgy fogalmazott, hogy a NATO katonai szövetség, elsősorban katonai fenyegetésekre kell tudnia válaszolni, de politikai szövetség is, ami olyan alapértékekért is harcol, mint a demokrácia, egyéni szabadságjogok, a jogállamiság. Ezen feladatok közé tartozik az is, hogy vezető szerepet vállaljon a nők jogainak védelmezésében is.

A főtitkár azt mondta, az ENSZ-szel közös célok eléréséért a katonai szövetség kiterjedt képzést folytat a katonák és a civilek számára e területen, és a szexuális erőszak elleni küzdelemre vonatkozó tanácsadás erősítésére törekszik. A fokozott tudatosság segíteni fogja, hogy a nemi erőszak kérdése a katonai szövetség és az ENSZ a napirendjén legyen, hozzájárulva ezzel az ilyenfajta viselkedés felszámolásához. (MTI)

(Kiemelt kép: Facebook/ SIRIUS.HELP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik