Nagyvilág

Orbán elengedte az Ausztriában dolgozó magyarok kezét

Az EU-ra bízta annak eldöntését, megnyirbálhatja-e Bécs a kint dolgozó magyarok támogatását, bár harcot ígért. Paks II. ügyében se kardoskodott, a harcias Orbánból nem láthatott semmit a publikum.

Orbán Viktor szerint a Paks II. beruházás nem osztrák-magyar kérdés, ez európai ügy, amire európai jogi fórumokon keresik a megoldást. Orbán a Sebastian Kurz osztrák kancellárral folytatott megbeszélése utáni sajtótájékoztatón elmondta, mindent megtesznek, hogy a véleménykülönbség a nukleáris energiáról ne ronthassa a kétoldalú kapcsolatokat.

Az ausztriai családtámogatási rendszerről a kormányfő azt mondta, azt kérte osztrák kollégájától, hogy fair eljárásban legyen részük az itt dolgozó magyaroknak; ha befizették a szociális hozzájárulást, kapják meg, ami megilleti őket.

Ha valaki Magyarországon befizeti, amit be kell fizetnie adóként és szociális hozzájárulásként, akkor mindent megkap, amit a magyarok megkapnak. Hozzátette, hogy harcolni fognak ezért. Az Európai Bizottság feladata a szerződések védelme, és ha az uniós testület olyat tapasztal, ami ellentétes az uniós alapszerződéssel, hivatalból fel kell lépnie. Brüsszel teszi a dolgát, uniós szinten lesz döntés az ügyben, és ezt „mi tudomásul vesszük” – közölte.

Frissítünk!

Annak ellenére, hogy Orbán harcot ígért, de közben Brüsszelre testálta a dolgot, a döntésüket pedig tudomásul veszi a kormány, a Kormányzati Tájékoztatási Központ „helyebítést” (így, sic!) kért lapunktól, bár nem írták le, mit. Mindössze az Orbán-Kurz találkozóról ma megjelent számos MTI-hír egyikét másolták be.

Jogsértés és életvitel

Kurz elmondta, voltak olyan témák, amikben nem értettek egyet a magyar miniszterelnökkel. Paks II. ügyéréről és az azzal kapcsolatos osztrák fenntartásokról azt mondta, az atomenergia nagyon veszélyes technológia lehet, kifogásolják az állami támogatást, amit szerintük felül kell vizsgálni. Megjegyezte,„ha jogsértés történik, akkor Ausztria él a jogorvoslati lehetőségeivel”.

A családtámogatási rendszer változásairól Kurz megjegyezte, szerinte ez nem terheli meg a kétoldalú kapcsolatokat, mert ez elsődlegesen nem bilaterális téma. Ezt a döntést az európai joggal összhangban hozták meg, mert igazságosabbá akarták tenni a rendszert. Elismerte, hogy ez sok más ország, köztük Magyarország ott dolgozó állampolgáraira is hatással van. Kijelentette:

Az életviteli költségekhez igazodunk, nem valaki, nem egy bizonyos nemzet állampolgárai elleni intézkedésről van szó.

Orbán Viktor miniszterelnök és Sebastian Kurz osztrák kancellár kezet fog a találkozójuk után tartott sajtótájékoztatón a bécsi kancellárián 2018. január 30-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Migráns és Schengen

Meg kell védeni Európa jövőjét, amire a legnagyobb fenyegetést a népvándorlás, a migráció jelenti – hozta fel Orbán a kedvenc témáját is. Szerinte van egy keresztény kultúra, az a mód, ahogy élünk, és ezt az életformát szeretnénk megvédeni, ez az identitás fontos, meg kell őrizni a keresztény alapokat. Úgy vélte, a schengeni rendszert meg lehet védeni, „ha meg akarjuk védeni”. A külső határoknak zárva, a belső határoknak pedig nyitva kell lenniük – jelentette ki hozzátéve, nem támogatja a belső határellenőrzést, de a külső határok védelmét igen.

Egy jövőbeli menekültügyi rendszer kidolgozásakor nemcsak a menekültekre vonatkozó szabályozással kell foglalkozni, hanem a határok védelmével is – mondta Orbán. Osztrák kollégájával egyetértettek abban, hogy a kvóta nem megoldás. Akik törvénytelenül érkeztek Európába, azok nem maradhatnak,

törvénytelenségre jogot nem lehet alapítani.

A schengeni rendszert fenn kell tartani és erősíteni kell – értett egyet újságírói kérdésre Kurz. Emlékeztetett arra, hogy a belső határok megszüntetése az Európai Unió működésének lényeges alapja. A schengeni rendszer azonban csak akkor működhet, ha a külső határok rendezettek – tette hozzá Kurz, utalva arra, hogy Ausztria ennek érdekében együttműködik Magyarországgal.

Érsek úr is fogadta Orbánt

Christoph Schönborn bíborossal, bécsi érsekkel is találkozott Orbán Viktor kedden – mondta el Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. A miniszterelnök kezdeményezésére létrejött informális találkozó középpontjában Európa és a Közel-Kelet helyzete állt. Schönborn megragadta az alkalmat, hogy köszönetet mondjon Magyarországnak Irak, valamint a szíriai Aleppó újjáépítésének támogatásáért.

Nem működik a menekültek európai uniós elosztásának rendszere, az illegális migrációt meg kell állítani – jelentette ki az osztrák kancellár. Kurz szerintz Ausztria és Magyarország „egy irányba megy” az EU külső határainak védelmében. Kiemelte, hogy hazája a híd szerepét akarja betölteni. Hozzátette:

Valamennyiünk érdeke, hogy együttműködjünk, Ausztria hozzá tud és hozzá is akar járulni ehhez.

A bevándorlással kapcsolatban hozzáfűzte, új rendszert kell létrehozni, a fogadó országoknak kell eldönteniük, kiket akarnak befogadni.

Illiberális és V4

Az Orbán által használt illiberális demokráciáról feltett kérdésre az osztrák kancellár azt mondta, örül annak, hogy Ausztriában szilárd és erős demokrácia van, szerinte ez a megfelelő államforma, nemcsak számukra, hanem a világ valamennyi országa számára.

Kérdésre Orbán közölte: „tapasztalat, hogy ha a liberálisok nincsenek benne a kormányban”, akkor azt mondják, hogy vége a demokráciának. „Nem fogadjuk el, hogy bármelyik ideológiai irányzat saját magát a demokráciával azonosítsa”, és „a jelző nélküli demokrácia az igazi demokrácia” – mondta.

Kurz a visegrádi négyekhez (V4) való esetleges osztrák csatlakozásról elmondta, hogy ez a vita csak a médiában zajlik, sem a V4 csoport bővítése, sem az ahhoz való csatlakozás nincs napirenden. Orbán szerint meg kell becsülni a stabilitást, és hosszú ideig dolgoztak azon, hogy a V4 stabil legyen, ezért nem akarják bővíteni, de szeretnének együttműködni Ausztriával.

Egy arra vonatkozó kérdésre, hogy programja későbbi részeként találkozik Heinz-Christian Strache szabadságpárti (FPÖ) alkancellárral, a Orbán emlékeztetett, az FPÖ meghatározó szerepet kapott az osztrák kormányban. Természetes, hogy találkozik minden fontos osztrák politikai vezetővel, ráadásul a párt a biztonsággal kapcsolatos tárcákat kapott, így a biztonságról is tárgyalnak majd. (MTI)

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik