Nagyvilág
Irish Prime minister Leo Varadkar delivers a speech as part of a plenary session at the European Parliament on January 17, 2018 in Strasbourg, eastern France.   / AFP PHOTO / FREDERICK FLORIN

Népszavazás tartanak abortusztilalom feloldásáról Írországban

24.hu
24.hu

2018. 01. 30. 06:24

Május végén dönthetnek az ír szavazók arról, hogy feloldják-e Írországban az abortuszok többségére vonatkozó alkotmányos tilalmat – közölte hétfőn Leo Varadkar miniszterelnök.

A kormányfő szerint a szavazóknak arra kell majd válaszolniuk, akarják-e visszavonni az alaptörvény szóban forgó kiegészítését, és a parlamentre bízni a magzatelhajtás törvényi szabályozását, vagy megtartanák az érvényben lévő alkotmányos tilalmat.

Az 1983-ban népszavazással elfogadott alkotmánymódosítás arra kötelezte a hatóságokat, hogy egyformán védelmezzék az anya és meg nem született gyermeke élethez való jogát, és ezzel Európa legszigorúbb abortuszszabályozását hozták létre. A többségében katolikus vallású Írországban jelenleg kizárólag abban a ritka esetben engedélyezik az abortuszt, ha a terhesség veszélybe sodorja az anya életét. Mivel minden más körülmények között tilos a magzatelhajtás, minden évben ír nők ezrei kényszerülnek arra, hogy kihordják gyógyíthatatlan betegségekben szenvedő magzatukat, vagy külföldön – legtöbb esetben Nagy-Britanniában – végeztessék el az abortuszt.

A jobbközép irányultságú Fine Gael pártot vezető Leo Varadkar hétfőn kijelentette, hogy ő maga az abortusztilalom enyhítése mellett fog kampányolni.

Hozzátette, kormánya olyan törvénytervezetet készít elő, amelynek értelmében az anya a terhesség 12. hetéig korlátozásoktól mentesen dönthetne arról, hogy megtartja-e magzatát. A tervezetet akkor nyújtják majd be, ha a szavazók a 8. kiegészítés visszavonása mellett döntenek.

A magam részéről az igen szavazatokat fogom támogatni

– mondta Varadkar, aki ebben a kérdésben korábban életvédőként határozta meg magát.

Idővel a saját nézetem is megváltozott. Az élettapasztalat vezetett rá erre

– mondta.

A miniszterelnök hozzátette, tudatában van annak, hogy ez egy nehéz döntés lesz az íreknek. Mindazonáltal szerinte az emberek dolga, hogy ez ügyben saját maguk döntsenek az általuk hallott érvek, a könyörület és az empátia alapján, és azt akarja, hogy minden fél tiszteletteljes, személyeskedéstől mentes vitát folytasson a népszavazás kampányában.

(MTI, kiemelt kép: AFP/Frederick Florin)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vladimir Putin, President of Russia, during the opening session of the Paris Peace Forum, an event that is a part of the commemoration ceremonies to mark the centenary of the 1918 Armistice, at the Villette Conference Hall in Paris
The Paris Peace Forum was created to
bring together all actors of global
governance to strengthen multilateralism
and international cooperation. 
On Sunday, November 11, 2018, in Paris, France. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.