Nagyvilág

Tovább emelkedik a Szajna vízszintje

A februári tavasz komoly gondokat okozott Franciaországban, de végül a Szajna párizsi vízszintje nem éri el hat métert, de így is négy méterrel az átlag felett tetőzhet – írja az MTI.

Az ország több régióját érintette az enyhe tél és a csapadékos időjárás okozta áradás, de az előjelzések szerint már nem kell Franciaországban komoly esőzésekre számítani az elkövetkezendő hetekben. A fővárosban bár a Szajna nem öntötte el a az utcákat, így is méterekkel magasabb a vízszintje az ekkor megszokotthoz képest. A tetőzést hétfőre virradó éjjelre várják, de a számítások szerint 5,9 méternél megáll majd a vízszint, ezzel nem dől meg a 2016. júniusi rekord 6,1 méterrel, illetve az 1910-es sem, amikor a 8,62 méteres vízszint elárasztotta a belvárost.

A vízszintet a párizsi Alma-híd pillérénél támaszkodó katona szobra jelzi, és ha a Szajna eléri a katona térdeit, a hatóságok lezárják az alsó rakpartot.

Most a szobor combjait verdeste a víz. 

A hajóforgalmat és a gyorsvasút hálózatot szerdától átmenetileg lezárták, a fák alig látszanak ki a rakparton, és a táblákat is eltemette a víz, de valamennyi közeli múzeum nyitva tart Párizsban. Az ár levonulása után akár hetekbe telhet, míg teljesen helyreáll a rend.

Az enyhe időjárás következtében már korábban mintegy ezer embert telepítettek ki óvatosságból a francia fővároshoz közeli településekről, és otthonaikban az áramot is kikapcsolták. Az áradásnak nincsenek áldozatai, sem sérültjei, és a kárfelmérések is megkezdődtek.

Kiemelt kép: Chesnot/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik