Nagyvilág

Politikusokról adott ki botránykönyvet, egy hete vonaton kapcsolták le, az USA küzd érte

Ráadásul halálos beteg.

Az Egyesült Államok külügyi szóvivője, Heather Nauer a hongkongi könyvkiadó, könyvkereskedő, Kuj Min-haj szabadon engedésére szólította fel Kínát.

Kuj Min-hajt január huszadikán szállította le a kínai rendőrség egy Pekingbe tartó vonatról. Az esetnek a vele utazó svéd diplomaták is szemtanúi voltak. Kun Min-haj izomsorvadással járó, gyógyíthatatlan betegségben szenved, és éppen orvosi kezelésre tartott a kínai fővárosba.

Svédország, Németország és az Európai Unió is követelte a férfi azonnali elengedését.

Kuj Min-haj annak az öt hongkongi könyvkiadó-tulajdonosnak az egyike, akiket 2015-ben a kínai titkosszolgálat elrabolt.

Kujt a thaiföldi Pattaján fogták el. A Mighty Current kiadó társtulajdonosa később a kínai televízióban tűnt fel azt állítva, hogy egy régi cserbenhagyásos gázolás miatt kirótt büntetés végrehajtása elől szökött még az 1990-es években Hongkongba, viszont úgy döntött: feladja magát.

A férfi vezető kínai politikusokról szóló botránykönyvek kiadására szakosodott, és Peking által betiltott műveket is árult.

Kuj Min-hajt végül tavaly októberben elengedték, de aztán is megfigyelés alatt tartották, és megtiltották neki, hogy elhagyja Kína területét.

Idézzük az amerikai külügyi szóvivőt: „Felszólítjuk a kínai hatóságokat, hogy magyarázzák meg, milyen jogi alapon fogták el és tartják őrizetben Kujt, valamint mondják el, hol található, biztosítsák számára a szabad mozgást, illetve tegyék lehetővé távozását Kínából.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik