Nagyvilág
Lima, 2018. január 20.
Ferenc pápa beszédet mond a híveknek a limai apostoli nunciatúra erkélyérõl 2017. január 20-án. A katolikus egyházfõ négynapos látogatáson tartózkodik Peruban. (MTI/EPA/Ernesto Arias)

Ferenc pápa: Az igazi hír a béke

24.hu
24.hu

2018. 01. 24. 17:03

Korábban a témában:

A „békétől ihletett újságírást” helyezte szembe Ferenc pápa a kortárs kommunikációt uraló hamis hírekkel a katolikus egyház idei tömegtájékoztatási világnapja alkalmából kiadott üzenetében, amely szerdán jelent meg a Vatikán honlapján.

Az egyházfő bibliai idézettel Az igazság megszabadít. A fake news és a béke újságírása címet adta az 52. kommunikációs világnapra szóló dokumentumnak.

Az üzenetben a mai világ hírgyártóihoz és hírfogyasztóihoz szól, az információáramlást szerinte nagyban befolyásoló hamis híreket helyezve a középpontba. Ferenc pápa ír arról, mit értenek a hamis hírek terjesztése alatt, kifejti, miként lehet felismerni a hamis híreket és ellenszert is javasol az igaz tartalmú hírek előnyben részesítésével.

Leszögezi, üzenete a közös elkötelezettséget kívánja szolgálni a hamis hírek terjedésének megelőzésére azzal a céllal, hogy az újságíró szakma visszanyerje értékét, és az igazság közlése ismét társadalmi felelősségnek számítson.

A katolikus egyházfő szerint a hamis hírek általi félreinformálás nem egyszerűen az események alaptalan, nem létező vagy torzított verzióját jelenti. Úgy véli, a hamis hírekkel szándékosan be akarják csapni és manipulálni akarják az embereket.

A félretájékoztatás drámája a hitelrontásban rejlik, a másik ellenségként való bemutatásában, ami akár konfliktushoz is vezethet. A hamis hírek túlérzékeny és intoleráns magatartásból fakadnak, és egyetlen következményük, hogy arroganciát és gyűlöletet keltenek

– írta. Hozzátetette, hogy a hamis hírek terjesztésének hátterében gyakran szándékos hatalmi, politikai és anyagi célok húzódnak meg.

Ferenc pápa az általa a béke újságírásának nevezett és az emberek szolgálatában álló információszolgáltatást állítja szembe a túlzottan is hangzatos, verbálisan agresszív és hamis hírekkel.

Ez a fajta információ tartalmában és nyelvezetében is a jót és az igazságot keresi a megosztás és az elszigetelés helyett. Az igazi hír a béke

– írta Ferenc pápa.

Hangsúlyozta, hogy az újságírás nem pusztán mesterség, hanem küldetés.

Az a feladata, hogy a hírek áradatában, a szenzációk örvényében emlékeztessen, hogy a hír lényege nem a közlés gyorsaságban vagy a közönségre gyakorolt hatásában rejlik, hanem az emberekben. Az információ formáció, és az emberek életét érinti

– fogalmazott.

Ferenc pápa a hamis hírekkel szembeni felelősségre szólította fel a politikát és a médiacégeket, dicsérve a hírfogyasztók tudatosságát erősítő kezdeményezéseket.

(MTI, kiemelt kép: MTI/EPA/Ernesto Arias)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Asian woman hand using mobile phone with online transaction application, Concept e-commerce and internet online investment
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.