Nagyvilág

Kaliforniai horrorház: mintha a gyerekek sosem látták volna a Napot

Az amerikai rendőrség vasárnap vett őrizetbe egy kaliforniai házaspárt, akik a gyanú szerint kegyetlen körülmények között tartották fogva 13 gyermeküket. A „házi börtönre” azt követően derült fény, hogy az egyik áldozat, egy 17 éves lány kiszökött az ablakon és mobiltelefonon kért segítséget.

A helyszínre kiérkező egyenruhások láncra verve és az ágyakhoz bilincselve találtak rá rendkívül mocskosan a sovány gyerekekre. Az áldozatok 2 és 29 év közöttiek, az elsődleges információk szerint mindnyájukat biológiai kapcsolat köti kínzóikhoz, tehát a szüleikről van szó. A fiatalok közül heten már felnőttkorúak, de a hatóságok közlése szerint ránézésre bőven 18 év alattinak tűnnek.

Az 57 éves David Allen Turpin és a 49 éves Louise Anna Turpin ügyében kínzás és fiatalkorúak veszélyeztetése miatt emeltek vádat. Fejenként kilencmillió dollár óvadék ellen szabadulhattak volna, de nincs rá pénzük, úgyhogy a börtönben várják csütörtöki első tárgyalásukat. Egyelőre nem tudtak rá logikus magyarázatot adni, hogy miért bántak így a gyermekeikkel. Hivatalos tájékoztatások szerint a gyermekvédelmieknek és a rendőrségnek sem volt dolga a párral korábban.

MTI/EPA/Riverside megyei seriffi hivatal

Kik ők, miből éltek?

A BBC úgy tudja, hogy a család 2010-ben költözött Kaliforniába, előtte évekig Texasban éltek. Davidnek meglehetősen jól fizető állása volt mérnökként a Northrop Grumman repüléstechnikai alkatrészeket gyártó cégnél, évi 140 ezer dollárt, átszámítva körülbelül 35 millió forintot keresett. Louise régóta háztartásbeliként van nyilvántartásba véve.

Sajtóértesülések szerint a családnak 240 ezer dolláros tartozása volt, melyek jelentős része a hitelkártyák használatából keletkezett. A bevételeik tehát jócskán meghaladták a kiadásaikat, 2011-ben fizetésképtelenség miatt hatósági eljárás indult ellenük, amiből sikeresen kivergődtek. Jogi képviselőjük szerint bár a gyerekekkel egyszer sem találkozott, a pár mindig örömmel beszélt róluk.

Mintha minden tökéletes lett volna

A család teljesen elzárkózottan élt, sokan még az utcában sem tudtak arról, hogy vannak gyerekeik. Rokonaikkal csak ritkán beszéltek, de akkor is csak telefonon, a négyszobás, kívülről sárgára festett házba nem engedtek be senkit.

A történetben az a legfurcsább, hogy a szülők a Facebookon képek formájában dokumentálták, ha kirándulni mentek. Az egyenruhába öltözött gyerekek Disneylandban fülig érő mosollyal pózoltak Mickey egér és egy varázskastély mellett, annak pedig nyoma sem volt, hogy otthon horrorisztikus körülmények között élnek.

Facebook / David Allen Turpin

A pár legutóbb 2016 júliusában posztolt a közösségi médiában, amikor Las Vegasban megújították házasságukat. Turpinék harminc éve házasodtak össze, ekkor Louise még csak 18 éves volt. Az azóta eltelt időben háromszor is oltár előtt erősítették meg szerelmüket, mindig egy Elvis-imitátor közreműködésével.

A másfél évvel ezelőtti esküvőn mind a 13 gyermek ott volt, köztük egy csecsemő is. A lányok lila ruhába, a fiúk öltönybe öltöztek. A felvételek tanúsága szerint a ceremónián zene szólt és jókedvűen telt az este, semmilyen jel nem utalt rá, hogy fizikálisan bántalmaznák a kicsiket.

Kent Ripley, az Elvist alakító imitátor a CBS News megkeresésére arról beszélt, hogy az egész család „jól viselkedett”. A gyerekek vékonynak tűntek, de nem túlzottan.

Azt hittem, hogy nagyon aktív a család, arra nem is gondoltam, hogy nem esznek vagy verik őket. Rengeteget mosolyogtak

– emlékezett vissza a férfi.

YouTube / Elvis Chapel

„Húszéves emberek nem viselkednek így”

A gyerekeket azért sem lehetett soha látni, mert a fiatalabbak magántanulók voltak a saját magániskolájukban, amit a papírok szerint az apjuk vezetett a házukban. Ez nem ritka jelenség, ugyanis a törvény szinte az összes amerikai államban lehetősége biztosít rá. Csak Kaliforniában háromezer privát iskola üzemel.

Wendy Martinez, a család egyik szomszédja az NBC Newsnak azt mondta, ha nagy ritkán látták a kicsiket a szabadban, mindig vékonynak, sápadtnak és betegnek tűntek.

Nagyon alultápláltnak néztek ki, fehérek voltak, mintha sosem látták volna a Napot. Valószínűleg sosem hagyhatták el a ház ajtaját, és ha igen, akkor is ott állt mögöttük az anyjuk.

– fogalmazott.

Amikor rájuk köszönt, mindnyájan úgy tettek, mintha nem hallották volna. Úgy tűnt, félnek, mintha korábban még sosem találkoztak volna idegenekkel.

Hasonló esetről számolt be az 50 éves Kimberly Milligan is, aki a család szomszédja volt. Két éve az anya a gyermekeivel öltöztette karácsonyi díszbe a házukat, de amikor megközelítette volna őket, lefagytak és hirtelen láthatatlanná akartak válni.

Húszéves emberek nem viselkednek így. Nem akartak párbeszédet létesíteni

– mondta Milligan.

A Reutersnek egy másik, szintén az utcában lakó hölgy, Nicole Gooding arról mesélt, hogy bár három éve élt már a szomszédságban, legelőször két hónapja látta az anyát és a gyerekeket, amint a kertben takarítanak. Addig a napig azt sem tudta, hogy hány tagú a család, pedig ennyi gyereknek normális esetben hallatnia kellett volna magát.

Fotó: Europress/AFP/Getty Images/Sandy Huffaker

„Isten felszólította őket”

Az ABC Newsnak sikerült elérnie David Turpin szüleit, Jamest és Bettyt, akiket elmondásuk szerint meglepték és sokkolták a fiuk és menyük ellen felhozott vádak.

Elárulták, hogy legutóbb négy vagy öt éve jártak a családnál, azóta telefonon tartották velük a kapcsolatot, de sosem beszélhettek az unokáikkal, mert David vagy felesége általában akkor csörgött, amikor egyedül voltak.

A zaklatott nagyszülők hozzátették, hogy keresztény családként ismerte mindenki őket a közösségükben, és hogy azért születhetett ennyi gyermekük, mert Isten felszólította őket.

James és Betty úgy nyilatkozott, hogy a szülők szigorú oktatásban részesítették a gyerekeket, akiknek hosszú bibliai részleteket is meg kellett tanulniuk. Állítólag több gyereknek az volt a célja, hogy memorizálja az egész könyvet szóról szóra.

Louise Anna Turpinnek öt testvére van, de úgy alakult az életük, hogy komoly távolságok választották el őket.

Egyik nővére, az író Elizabeth Flore – aki korábban bevallotta, hogy gyermekként zaklatták őt – kedden több lapnak is azt mondta, hogy 19 éve nem látta a testvérét, de tudta, hogy valami nem stimmel a szülői stílusával. Bevallotta, hogy sosem látogathatta meg a családot és egyszer sem beszélhetett unokaöccseivel és unokahúgaival.

Aggódtunk miattunk, mert nagyon furcsán viselkedtek, de semmit nem tehettünk. Senkit nem engedtek közel magukhoz, ráadásul még a címüket sem árulták el. Időről időre telefonon beszéltünk, de bármikor a gyerekekről kérdeztem volna, nem engedte.

Megjegyezte, szüleik több ízben is repülőt foglaltak Kaliforniába, de hiába landoltak a közelükben, Louise még akkor sem mondta el, hogy hol élnek.

Az anya egyébként a rendőrség tájékoztatása szerint zavarba jött, amikor a hatóságok átkutatták az otthonukat.

Kiemelt kép: Facebook / David Allen Turpin

Ajánlott videó

Olvasói sztorik