Nagyvilág

Trump lefeküdt egy expornóssal, ügyvédje lefizette, hogy hallgasson

Egy kisebb lakás árát fizették ki a korábban felnőttfilmesként dolgozó lánynak azért, hogy hallgasson.

Donald Trump egyik ügyvédje 130 ezer dolláros alkut – ami körülbelül 30 millió forintnak felel meg – ajánlott egy volt pornósztárnak a 2016-os választások előtt, hogy a nő ne hozza nyilvánosságra korábbi szexuális kapcsolatát Trumppal – írja a Wall Street Journal az esetet ismerő forrásokra hivatkozva.

A lap meg is nevezi a személyeket: az ügyletet 2016 októberében Michael Cohen hozta tető alá, aki közel tíz éven át dolgozott Trump jogi csapatában vezető beosztásban, a kérdéses nő pedig bizonyos Stephanie Clifford, akinek ügyvédje alkudta ki az összeget a nő hallgatásáért cserébe. A Stormy Daniels művésznéven futó nő korábban azt állítja, hogy a kalandra egy, a Tahoe-tónál hírességeknek rendezett golfbajnokságon került sor 2006-ban – ekkor az elnök már Melania Trumppal élt házasságban.

Stephanie Clifford / Stormy Daniels Trumppal egy 2006-os fotón. Fotó: Myspace / Stephanie Clifford

Trumpot a kampány során többen vádolták meg erőszakosan közeledéssel, mely vádakat az elnök azóta is tagadja, ám ebben az ügyben ilyenről szó sincs, mindkét fél beleegyezésével történt az eset. Persze a Fehér Ház most is tagad.

Régi, újrahasznosított beszámolók ezek, amelyeket már a választások előtt nyilvánosságra kerültek, és erősen tagadtuk ezeket.

– nyilatkozta a Fehér Ház egyik képviselője a mostani vádakkal kapcsolatban, ám amikor a pénzzel megtámogatott megegyezésről kérdezték, nem volt hajlandó válaszolni, és azt sem tudni, Trump tudott-e a személyét és Stephanie Cliffordot érintő pénzmozgásról. Cohen nyilatkozatában sem említette a kifizetést, csak annyi szerepelt, hogy

Trump elnök ismét vehemensen tagadja, hogy bármi olyat tett volna, mint amivel Miss Daniels vádolja.

Michael Cohen, Trump ügyvédje. Fotó: AFP PHOTO / Bryan R. Smith

A hírt leközlő Wall Street Journalnak külön üzent az ügyvéd:

E már a második alkalom, hogy légből kapott vádakkal támadják az ügyfelemet. Ezt a hamis narratívát már több mint egy éve próbálják fenntartani, egy olyan narratívát, amit minden érintett már legalább 2011 óta tagad.

Cohen szavai arra utalnak, amikor a Journal beszámolt róla, hogy forrásaik szerint Clifford az ABC csatorna Jó reggelt, Amerika című műsorával tárgyalt, a szereplés során Trump ügyeiről lett volna szó. Ugyanebben a  cikkben a Journal arról is írt, hogy a National Enquirer című bulvármagazint birtokló cég a választások előtt három hónappal 150 ezer dollárt fizetett egy korábbi Playboy-modellnek a sztorijáért, mely szerint a nőnek korábban viszonya volt a republikánus jelölttel – ezt a történetet a lap végül nem hozta le. A cég azt mondta, a fitneszrovatba szánt cikkekért és címlapszereplésért fizették ki az összeget a nőnek.

Az ügyvéd egy e-mailes nyilatkozatot is eljuttatott „azoknak, akiket érinthet” Stormy Daniels aláírásával, mely tagadja a viszonyt is, és a hallgatásáért kapott pénz tényét is. A Wall Street Journal e-mailben többször is megkereste Cliffordot, ám a nő nem reagált egyszer sem. A lap forrásai azt is tudni vélték, hogy annak idején a nő arra panaszkodott, hogy a pénzt nem kapta meg elég gyorsan, és azzal fenyegetőzött, hogy visszalép az alkutól. A pénz végül ügyvédje, Keith Davidson ügyfél-bizalmi számlájára érkezett, amelyet a Los Angeles-i City National Banknál vezetett. Davidson az ügyvédi titoktartásra hivatkozva tagadta meg a reagálást, a bank szóvivője pedig egyszerűen csak nem volt hajlandó hozzászólni a témához.

 

Az elnök elleni szexuális zaklatási vádak mellett 2016 októberében a Washigton Post nyilvánosságra hozott egy videót, melyet az NBC készített, ám végül nem engedett adásba az Access Hollywood című műsorukhoz, ezen a felvételen Trump nők fogdosásáról beszél – az elnök később elnézést kért a mondataiért, öltözői heccnek nevezve a dolgot.

A Journal kiemeli, hogy Michael Cohen 2007 óta dolgozott a The Trump Organization csapatában a választások utánig. Trump beiktatása után Cohen azt nyilatkozta, hogy ezt követően magánpraxisban folytatja, mint Trump személyes ügyvédje.

Én vagyok a helyrehozó-ember.

– mondta egy interjúban még a beiktatás előtt.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Saul Loeb

Ajánlott videó

Olvasói sztorik