Közélet

Trumpot erőszakos csókkal és fogdosással vádolták meg

Három nő is nyilvánosság elé állt, hogy az amerikai elnök régebbi molesztálásárairól beszéljen. Trump tagad.

Donald Trump körül sokadszorra, a sokadik témában szorul a hurok, azonban emberileg talán most érik a legsúlyosabb vádak az amerikai elnököt. A CNN arról ír (meg a fél amerikai média), hogy több nő is előállt azzal, hogy Trump szexuálisan zaklatta, csókolgatta, fogdosta őket.

Rachel Crooks, egy volt recepciós állítja, Trump 2005-ben a beleegyezése nélkül szájon csókolta. Samantha Holvey, a 2006-os Miss North Carolina szépségverseny győztese Trump kellemetlenül megfigyelte őt és versenytársait. Jessica Leeds pedig azt állította, egy repülőúton fogdosta meg a mellét Trump, de többet is akart.

A három nő a szexuális zaklatásokról filmet készítő Brave New Films produkciós cég által szervezett sajtótájékoztatón beszélt minderről. Eddig 13 nő állt elő azzal, hogy a korábban nők markolászásával menőző Trump molesztálta őket. Minden eset az elnöki kampánya előtt történt. A többi is a fentiekhez hasonló: Trump az állítások szerint erőszakosan csókolózni akart, vagy épp letaperolta áldozatait. Crooks keményen fogalmazott:

szerinte egy ilyen embernek egy ilyen múlttal a politikai törekvések temetőjébe kell jutnia és soha vissza nem térnie. Erre mi a helyzet? Ez az ember az elnök.

Mindenesetre Trump természetesen tagadja a vádakat, szerinte ezek sohasem történtek meg. A tavalyi választások előtt közölte, minden vádlót beperel, amint véget ér a kampány. A kampány befejeződött, de nem perelt még be senkit. Sarah Sanders fehér házi szóvivő szerint az elnöki hivatal álláspontja is az, hogy a fenti vádaskodások hazugságok.

Érdekes, hogy az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Nikki Haley azt nyilatkozta, minden egyes – zaklatásról valló – nőt meg kell hallgatni. Mindenkinek joga van a hangját hallatni, aki úgy érzi, hogy helytelenül bántak vele – tette hozzá. Két demokrata szenátor is a nők mellett állt ki, és követelte, hogy Trump mondjon le. Ők pont arra hivatkoznak, hogy Al Franken minnesotai demokrata szenátor is lemondott hasonló vádak után.

Trump ráadásul tett egy lapáttal a tűzre, miután kiállt Roy Moore alabamai republikánus szenátorjelölt mellett, aki egy időközi választáson mérkőzik majd meg demokrata ellenfelével. Moore-t kiskorú lányok megrontásával vádolták meg, állítólag 30 évnél is idősebb korában molesztált egy 14 éves lányt, illetve erőszakoskodott egy 16 évessel.

(Kiemelt kép: AFP PHOTO / SAUL LOEB)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik