Nagyvilág

Leégett egy kóser bolt Párizs mellett

Pontosan három évvel azután, hogy egy párizsi kóser szupermarketet ért terrortámadás.

Keddre virradóra leégett egy kóser élelmiszerbolt a párizsi agglomerációhoz tartozó Créteilben, a mellette lévő – szintén kóser – üzletben is komoly károk keletkeztek, derül ki az AFP tudósításából, amely megjegyzi: a leégett Promo & Destock nevű bolt tulajdonosa muszlim. Múlt szerdán az üzletekre valaki horogkereszteket firkált.

A hatóságok szerint gyújtogatás történt, amit az is alátámaszt, hogy pontosan három éve annak, hogy egy dzsihadista fegyveres, Amedy Coulibaly három vásárlót és egy alkalmazottat megölt a kelet-párizsi Hyper Cacher kóser szupermarketben, két nappal azt követően, hogy a vele kapcsolatban álló Said és Cherif Kouachi 12 emberrel végzett a Charlie Hebdo szatirikus magazin szerkesztőségében.

Créteilben mintegy kilencvenezren élnek, köztük 23 ezren zsidók. A helyi zsidó közösség vezetője, Albert Elharrar szerint szándékosan időzítették a boltok elleni támadást az évfordulóra, és összefüggés van a múlt heti firkák, illetve a tűzeset között. (Fotó: Europress / AFP / Alain Jocard)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik