Nagyvilág

Japán: Az észak-koreai rakétaprogram a legnagyobb fenyegetés a második világháború óta

Észak-Koreának irányt kell váltania, és fel kell hagynia rakéta- és atomprogramjával, hogy vagyonosabb nemzetté válhasson

– hangsúlyozta Abe Sindzó japán kormányfő csütörtökön.

Újévi sajtótájékoztatóján Abe elmondta: Japán élénk figyelemmel követi a szankciók hatását Észak-Koreára, különösen így télen. A büntető intézkedések kiterjednek a szénre és a kőolajra, ami kihívást jelenthet a fűtési szezonban.

Észak-Korea bővelkedik erőforrásokban, népe pedig szorgalmas. A megfelelő politika követésével gazdagabbá tehetnék az országot

– tette hozzá Abe.

A japán miniszterelnök nem minősítette Kim Dzsong Un észak-koreai vezető utóbbi időben engedékenyebbnek mutatkozó magatartását. Csütörtökön újra megnyitották a kommunikációs vonalat a phenjani és a szöuli kormány között.

Trump Kim Dzsongunnak: Az én gombom nagyobb a tiédnél
Bohózatba illő tweettel indította első munkanapját 2018-ban az Amerikai Egyesült Államok elnöke.

A kormányfő újra kijelentette, hogy az észak-koreai rakéta- és atomprogram a legnagyobb nemzetbiztonsági fenyegetés a második világháború óta. Abe megígérte, hogy az ország védelme érdekében folytatja a hadsereg felépítését.

A miniszterelnök régi vágya, hogy módosítsa a pacifista alkotmányt, amelyet a második világháborús vereséget követően fogalmaztak meg amerikai nyomásra, és melyben Japán teljesen lemond arról, hogy hadat viseljen és formális hadsereget tartson fenn. Abe abban reménykedik, hogy az év folyamán komoly tárgyalások kezdődhetnek a reformokról.

(MTI, kiemelt kép: MTI/AP/Szakamoto Josiaki)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik