Nagyvilág

Bombaciklon készül hazavágni fél Amerikát

Hatalmas adag sarkvidéki levegőt vág hozzá Amerikához egy nagy vihar, ami havazást, szelet és hideget hoz magával. Már most lebénult a keleti part egy része, pedig a java még nem érkezett meg.

Azt a viharrendszert, ami hirtelen légköri nyomáscsökkenést okoz és brutálisan erős szelekkel szállít (itt épp sarkvidéki) levegőt valahova, szokás olykor bombaciklonnak nevezni. Az NBC News szerint egy ilyen fog most lecsapni az Egyesült Államok északkeleti részére, várhatóan megbénítva a térséget napokra.

Óránként 2,5-7,6 centi hó eshet a ciklonnal, ami Bostonban akár 37 centis hóvastagságot is eredményezhet. Már légijáratok százait halasztották vagy törölték olyan nagy reptereken, mint New York, Newark vagy Boston, de a vasúton is fennakadások várhatók. Már most tízezreknél vannak áramkimaradások.

New Yorkban is sokcentis havat várnak, az iskolák már zárva is vannak, elkezdődtek a közlekedési fennakadások.

A délről észak felé haladó vihar a déli Egyesült Államokat már szerdán is megcsapta. A floridai Tallahasseeben 28 éve nem esett mérhető mennyiségű hó, most igen. Georgiát, Dél- és Észak-Karolinát is áramszünetek érintik. Virginia partjaihoz érve tovább erősödött a bombavihar, ráadásul azután, hogy az USA-t szokatlanul hideg, már 20 emberéletet követelő tél sújtja.

Északon, New Englandben vihardagályra is számítanak, a partmenti területek víz alá kerülhetnek. Bostonban is becsukták az iskolákat, a massachusettsi kormányzó pedig arra kért mindenkit, ne keljen útra, maradjon otthon.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Michael Reynolds)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik