Közélet

Főnszél és hóviharok vágták haza Nyugat-Európát

Mi a meleg levegőt kapjuk, a Nyugat a hideget. Repülők százait törölték, akadozik a közlekedés.

Miközben Magyarországra bikaerős szél fogja befújni délről a tavaszt, az ezt okozó hatalmas örvénylés Nyugat-Európába éppen hideg levegőt szállít. Ennek megfelelően Britanniától Spanyolországig szélvihar, sok eső és hó a népek osztályrésze. Közlekedési fennakadások is vannak: a forgalmas hollandiai Schiphol reptéren csak a KLM-nek 300 járatát kellett törölni, de a brüsszelin is töröltek 50 gépet. Az utasoknak azt tanácsolják, mielőtt kimennek a repülőtérre, nézzék meg, elindul-e a repülőjük – írja a BBC News.

Cikkünk írásakor egy brüsszeli, egy amszterdami és egy londoni induló járatot is töröltek már, érdemes a ferihegyi reptér honlapján tájékozódni indulás előtt.

Pretty strong snowfall in Eindhoven, the Netherlands late this…

Juliana Oliveira sends this report of pretty strong snowfall in Eindhoven, the Netherlands late this morning, Dec 11! Thank you for the report (Y)

Közzétette: Severe Weather Europe – 2017. december 11.

Németországban is nagy havazás tombol, ami rengeteg karambolt és dugót okoz. A frankfurti repülőtér 300-nál is több járatot törölt vasárnap. Franciaországban 32 régióban van érvényben vészjelzés, a tengerpartot is hóviharok ostromolják, sok helyen nincs áram. Csak hétfőn, csak a Loire völgyében 80 ezren maradtak elektromosság nélkül.

Intense Libeccio / Scirocco windstorm also in Marseilles, S France right now! Thanks to Seb Seb for the report (Y)

Közzétette: Severe Weather Europe – 2017. december 11.

A havazás Észak-Olaszország síkvidékére is kiterjedt, ahol évek óta nem láttak ennyi havat. Liguriában, Piemontban és Toszkánában is iskolákat zártak be ideiglenesen. A tengeren heves szél korbácsol hullámokat, ezért Nápolyból nem járnak a kompok a közeli szigetekre. Ausztriában a főnszerű brutál erős szél okoz gondokat.

Intense Foehn winds at Achensee (929 m elevation), Tyrol, Aust…

Intense Foehn winds at Achensee (929 m elevation), Tyrol, Austria mid-afternoon today, Dec 11! At 16 °C (due to the intense Foehn)! Video: Chasingteam Oberbayern

Közzétette: Severe Weather Europe – 2017. december 11.

A briteknél se jobb a helyzet, vasárnap otthonok ezrei maradtak áramellátás nélkül, iskolák százait nem nyitották ki hétfőn, több régióban kifejezetten veszélyes autóba ülni. Egy biztos, a hamari télnek a sípályák üzemeltetői örülnek a legjobban.

Thick fresh snow in Tignes, France (~1800 m elevation) this morning, Dec 11. Report: Maria Sunberg / partners @Cyclone of Rhodes

Közzétette: Severe Weather Europe – 2017. december 11.

Eközben az MTI arról ír, Horvátországban és Szlovéniában súlyos károkat okozott hétfőn az eső és a vihar. Horvátországban egy ember meghalt, Szlovéniában több százan maradtak áram nélkül, és több házat elöntött az áradás. Gorski Kotarban életét vesztette egy 33 éves férfi, miután a szél lesodorta a háztetőről, amit meg akart javítani, mert megrongálta a vihar. A kidőlt fák miatt több utat is lezártak, a Rijeka-Zágráb autópálya egyes szakaszain pedig leállították a kamionforgalmat.

Szlovéniában a Pirani-öböl környékén több házat öntött el az áradás. Kocevje és Notranjska, valamint az északkeleti fekvő Trbovlje városában több százan maradtak áram nélkül. Gorenjska alpesi tartományban, Skofja Loka városában a hatóságoknak ki kellett menteniük egy nőt a jeges folyóból, amibe autójával belecsúszott az áradás miatt.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Drew Angerer)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik