Élet-Stílus

A koreai popipar kegyetlen, mint Az éhezők viadala

A K-pop egyik leghíresebb énekesének holttestére december 18-án, hétfőn találtak rá, saját lakásában. Kim Jonghyun, a koreai fiúbanda egykori tagja nagyon valószínű, hogy öngyilkosságot követett el. A 27 éves srác egyike volt azoknak az előadóknak, akik miatt a K-pop izgalmas lett Ázsián kívül is, csak hogy ennek a műfajnak rengeteg árnyoldala van, és többek között ez okozhatta az énekes depresszióját, ami végül a halálához vezetett.

Meghalt Ázsia egyik legnagyobb popsztárja
Jonghyun mindössze 27 éves volt.

Kim Jonghyun – színpadi nevén Jonghyun – az egyik legsikeresebb K-pop együttes, a SHINee tagja volt, ami mellett 2015-ben szólókarrierbe is kezdett. December 18-i halála után nem sokkal nővére azt nyilatkozta, hogy az énekes öngyilkos lett, egy nappal később pedig már egy Jonghyun által írt levél is keringeni kezdett a neten, miszerint a srác depresszióval küzdött.

A depresszió, ami lassan emésztett engem, végül teljesen bekebelezett.

– ezt a Dear Cloud együttes énekesnőjének, Nine-nak írta Jonghyun, aki barátja lelkére kötötte, tegye nyilvánossá az írást „ha már eltűnik erről a világról”. Ezek szerint készült az öngyilkosságra, sőt még barátait is figyelmeztette rá.

A Dear Cloud menedzsmentje azt közölte a sajtóval, hogy mielőtt még Nine az Instagramon publikálta volna az elhunyt srác kvázi utolsó szavait, egyeztettek róla Jonghyun családjával is. A levélben Jonghyun arról írt, „teljesen összetört legbelül”, illetve hogy a „hírnév és a vele járó dolgok nem neki valók”.

Mit is mondhatnék még. Csak mondd, hogy jól csináltam. Hogy ennyi elég volt. Hogy keményen dolgoztam. Még ha nem is tudsz közben mosolyogni, ne hibáztass azért, amit teszek

– zárul az írás, ami feltételezhetően Jonghyun búcsúlevele volt – igaz, az nem derült ki, hogy az énekes mikor írta mindezt, illetve mikor küldte el énekesnő barátjának.

De Jonghyun nem csak őt, hanem nővérét is figyelmeztette azzal kapcsolatban, hogy mi fog történni. Legalábbis az AFP információi szerint több üzenetet is küldött nővérének öngyilkossága előtt, köztük egy olyat is, amiben az állt:

Ez a végső búcsúm.

Az üzenetek miatt a rendőrség végül kizárta az idegenkezűséget Jonghyun halálával kapcsolatban, így a család kérésére nem lesz boncolás. Ettől függetlenül viszont továbbra is nyomoznak az énekes öngyilkosságával kapcsolatban.

Együttese, a 2008-ban alapított SHINee menedzsmentje nyilatkozatban fejezte ki együttérzését, amiben a legjobb művésznek nevezik Jonghyunt, és azt írják, az ő szívük is összetört a hír hallatán. Sokak szerint azonban nem csak a depresszió okozta Jonghyun halálát, hanem a menedzsmentje által támasztott elvárások is. Pontosabban utóbbi okozhatta depresszióját, ugyanis a K-pop-iparban az énekesekkel – így Jonghyunnal is – már tinédzserkorukban nagyon szigorú szerződéseket íratnak alá. Nem randizhatnak akárkivel és akármikor, szigorú diétára fogják őket, gyakorlatilag minden lépésüket figyelik, hogy kivel mikor és mit csinálnak.

2008 óta egy új szabályozás szerint az összes K-pop együttes szerződése minimum hét évre szól, ha pedig egy énekes idő előtt abbahagyná a dolgot és kiszállna, akkor ki kell fizetnie a menedzsmentnek azt az összeget, amit a hátralévő időben előre megjósolhatóan profitként behozott volna. De sokszor ennek ellenére is otthagyják az együtteseket a tagok.

2014-ben például az EXO két tagja azért szállt ki, mert betegségük és korábbi, be nem gyógyult sérüléseik ellenére is fel kellett lépniük és táncolniuk kellett a koncerteken. 2012-ben pedig az egyik lánycsapat, a Nine Muses osztotta meg a nyilvánossággal papírpohár-diétájuk lényegét, miszerint minden egyes ételadagjuknak bele kellett férnie egy apró papírpohárba. 

Ezek után nem csoda, hogy a koreai popipart sokan Az éhezők viadala-filmekhez hasonlítják, ahol csak a legerősebb maradhat életben. És pontosan ez érezhető ki Jonghyun búcsúlevelében szereplő utolsó mondatokból is: „Csak mondd, hogy jól csináltam. […] Hogy keményen dolgoztam.”

Figyelem!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Kiemelt kép: Getty Images/Han Myung-Gu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik