Nagyvilág
In this TV grab, Chinas latest manned space capsule docked with the lab, the Tiangong-1 in space, 13 June 2013.

Chinas latest manned space capsule docked with an orbiting space station Thursday (13 June 2013) and the three astronauts climbed aboard what will be their home for the next week, state media reported. Automated controls guided the Shenzhou-10s docking with the space lab, the Xinhua News Agency said. After entering the space lab, the crew exchanged their space gear for blue jumpsuits, Xinhua said. During their 12-day stay at the lab, the astronauts will perform a manual docking exercise and conduct scientific experiments. They will also deliver a series of science lectures part of an outreach to increase the space programs popularity among younger Chinese. The lab, the Tiangong-1, is an experimental space station. In operation for less than two years, it will be taken out of use later this year and replaced by a larger, more durable module by 2020.

A Földbe csapódik egy kínai űrállomás 2018 elején

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 01. 03. 18:18

Nem valószínű, hogy bárkiben vagy bármiben kárt tesz, de nem tanácsos fogdosni a darabjait.
Korábban a témában:

Várhatóan március közepén a Földbe csapódik egy nyolctonnás kínai űrállomás. A kínai űrhivatal 2016-ban jelentette be, hogy elveszítették a kapcsolatot a Tiangong-1-gyel, amely 2017 vége és 2018 közepe között zuhanhat le. A kutatóknak annyit sikerült megállapítani, hogy az űreszköz valahol az északi, illetve déli 43. szélességi fok között csapódhat be. Nagy eséllyel óceánba fog zuhanni, de nem zárható ki, hogy egyes darabjai lakott területen érjenek földet.

A kaliforniai Aerospace Corporation szerint rendkívül valószínűtlen, hogy a lezuhanó darabok emberre essenek, vagy kárt tegyenek valamiben, de arra figyelmeztetnek, hogy a törmelék erősen mérgező és maró hidrazint tartalmazhat, ezért mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy ha találkoznak az űrállomás darabjaival, ne nyúljanak hozzá, és ne lélegezzék be a kibocsátott gőzöket.

2001-ben a Mir űrállomás darabjai zuhantak a Csendes-óceánba. Az orosz űreszköz jóval nagyobb, 120 tonnás volt, de a kínaival szemben irányítottan lépett be a légkörbe.

A történelemben eddig csak egy oklahomai nőről tudni, hogy űrből származó törmelék találta el. Lottie Williams 1997-ben egy parkban sétált, amikor a vállát megütötte egy 15 centis fémdarab. A NASA később megerősítette, hogy az eset helye és ideje megegyezik egy Delta hordozórakéta második fokozatának légkörbe való visszatérésével. A rakéta roncsainak nagy része több száz mérfölddel arrébb, Texasban ért földet. (Quartz, Fox News)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.