Nagyvilág

Biztos, ami biztos, rávarrtak még három évet a bukott egyiptomi elnökre

Az eddig kiszabott sok évtizednyi börtönbüntetés mellett ez már nem oszt, nem szoroz.

A bíróság megsértéséért három évi börtönbüntetésre ítélték Mohammed Murszi volt egyiptomi elnököt, akit 2013-ban távolítottak el a hatalomból, azóta különböző vádakkal többször bíróság elé állítottak, és összesen több évtizednyi börtönbüntetésre ítéltek – jelentette szombaton az állami tévé.

Az ítélet szerint a bíróság megsértését Murszi több mint négy évvel ezelőtt, még hivatalban lévő elnökként követte el egy nyilvános, a tévé által közvetített beszédében. Azt állította akkor egy bíróról, hogy szemet hunyt korábbi választási csalások felett. A kairói büntetőbíróság most úgy ítélte meg, hogy a volt elnök a gyűlöletkeltés céljával tette ezt. Murszinak ezenkívül egymillió egyiptomi font (több mint 14 millió forint) kártérítést kell fizetnie a megsértett bírónak.

A volt elnök mellett a bíróság a perben ugyancsak három-három évi börtönre ítélt további 18 vádlottat. Öt további vádlottnak 30-30 ezer font büntetést kell fizetnie. Az elítéltek között iszlamista politikusok, világi aktivisták, ügyvédek és újságírók vannak, akik a vád szerint különböző sajtóbeli megnyilvánulásaikban megsértették a bíróságokat. Minden elítélt fellebbezhet az ítélete ellen.

Murszi volt Egyiptom első szabadon választott elnöke. Hatalmát sorozatos tömegtüntetések után 2013-ban döntötte meg Abdel Fattáh asz-Szíszi tábornok, aki azóta az ország élén áll. A volt elnök eltávolítása óta börtönben van. Egy bíróság 2015-ben halálra ítélte, de tavaly novemberben a fellebbviteli bíróság ezt az ítéletet megsemmisítette, és új büntetőeljárást rendelt el. A halálos ítéletet azért kapta, mert “külföldi fegyveresek” segítségével sokadmagával kitört a börtönből a 2011-es felkelés első napjaiban. Elítélték azért, mert a vád szerint elnökként azt az utasítást adta a rendfenntartóknak, hogy támadjanak rá iszlamistaellenes tüntetőkre. Az emiatt rá kiszabott 20 évi börtönbüntetés végleges. Idén szeptemberben 25 évi börtönbüntetést kapott azért, mert állítólag elnökként államtitkokat adott át Katarnak. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik