Nagyvilág
ANKARA, TURKEY - APRIL 02: Turkish President Recep Tayyip Erdogan addresses the crowd during a mass opening ceremony at Ataturk Cultural Center (AKM), in Ankara, Turkey on April 02, 2017.
 Mehmet Ali Ozcan / Anadolu Agency

Erdoganék felmentik a civileket, akik a kormány védelmében követtek el erőszakot

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 12. 27. 15:31

A török elnök szerint szükség van a kemény intézkedésekre, hogy kiszorítsák az árulókat.
Korábban a témában:

A török ügyvédek szervezetei arra figyelmeztetnek, hogy egy új kormányrendelet értelmében büntetlenséget kaphatnak azok, akik a tavalyi puccskísérlettel összefüggésben, a kormány vélt ellenségeivel szemben erőszakot követtek el. A török kormány korábban már felmentést adott minden hivatalos személynek, akik részt vettek a puccskísérlet elfojtásában, a vasárnap kiadott dekrétummal ezt a civilekre is kiterjesztik.

A török ügyvédi kamarák szövetségének vezetője Recep Tayyip Erdogan elnököt szólította meg, azt kérdezve, tisztában van-e azzal, hogy mit tesz. Kíváncsi rá, hogyan előzik meg, hogy az emberek egymást lőjék le az utcán. Szerinte olyan rendelet született, ami lehetővé teszi, hogy büntetlenül lincseljenek és öljenek meg embereket.

Még Abdullah Gül volt elnök, Erdogan politikai szövetségese is aggodalmát fejezte ki, és közölte: reméli, hogy felülvizsgálják a rendelkezést, hogy megelőzzék a későbbi bajokat. Bár a kormány szerint a büntetlenségről szóló rendelkezés csak a kudarcot vallott puccskísérlet éjszakájára vonatkozik, a rendelet szövege nem határozza meg a dátumot.

Eközben a boszorkányüldözés-szerű tisztogatások is folytatódtak, egy másik vasárnapi rendelettel 2756 embert bocsátottak el állásából, azzal vádolva őket, hogy terrorista szervezetekkel tartanak fenn kapcsolatot – a terrorizmusvádat mindenkire rásütik, aki szembehelyezkedik a török kormányzattal. Erdogan szerint a kemény intézkedésekre szükség van, hogy kiszorítsák az „árulókat”. (Reuters)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.