Nagyvilág

Megpiszkálta Brüsszel Putyin tyúkszemét

Az uniónak nem tetszik, hogy politikailag ellehetetlenítik Putyin legnagyobb ellenzéki kihívóját az elnökválasztás előtti hónapokban.

Az Európai Unió kedden elítélte, hogy az orosz választási bizottság eltiltotta az ellenzék vezéralakjának számító Alekszej Navalnijt az indulástól a jövő évi elnökválasztáson. A hatóságok döntése miatt

komolyan kétségbe vonható a politikai pluralizmus Oroszországban, valamint a következő évben esedékes választások demokratikus jellege

– írta közleményében Maja Kocijančič uniós külügyi szóvivő. A tisztviselő felszólította Moszkvát arra, hogy az átláthatóság jegyében hívja meg a voksolásra az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőit.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint Navalnijnak csorbultak jogai a tisztességes eljáráshoz, amikor 2013-ban perbe fogták, majd közpénzek elsikkasztása miatt elítélték. Hozzátette:

Nem szabadna valakit politikailag motivált vádak miatt eltiltani a részvételtől a politikai életben.

A központi választási bizottság hétfőn elutasította Navalnij felvételét az elnökválasztás jelöltjei közé azzal az indokkal, hogy a politikust súlyos bűncselekmény miatt elítélték. A bizottság 13 tagjából 12-en támogatták a határozatot, egy fő pedig tartózkodott.

Navalnij – aki Vlagyimir Putyin orosz elnök fő ellenlábasa – közölte, hogy minden lehetséges fórumon, így az alkotmánybíróságnál is fellebbezni fog a döntés ellen. A politikus egyúttal a március 18-ra kitűzött elnökválasztás bojkottjára szólította fel híveit.

(Kiemelt kép: Europress/AFP/POOL/ Maxim Shemetov)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik