Nagyvilág

Puigdemont szívesen látná Rajoy-t, de nem Spanyolországban

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök pénteken kijelentette, hogy kész találkozni Mariano Rajoy spanyol kormányfővel Spanyolországon kívül az Európai Unió bármelyik tagállamában.

 Kész vagyok találkozni Rajoy-jal Brüsszelben vagy valamelyik másik uniós tagországban, Spanyolországon kívül

– mondta brüsszeli sajtótájékoztatóján Puigdemont.

Közölte, egykori kormányának négy, ugyancsak Belgiumban tartózkodó tagjával együtt vissza fog térni Spanyolországba, ha megkapják a megfelelő garanciákat a helyi hatóságoktól.

Ha a spanyol kormány tiszteletben tart bennünket és a demokráciát, akkor már holnap visszatérhetek

– mondta.

Hangsúlyozta emellett, hogy az előrehozott választás lezajlott, így eljött az idő a párbeszédre, az okozott károk mérséklésére.

Rajoy már mindent megpróbált, az erőszakot is, kivéve azt, hogy leüljön velünk tárgyalni. Ez a recept nem működött, más megoldást kell találni

– fogalmazott.

Katalán választás: kisebbségben vannak az egységpártiak
Carles Puigdemont szerint helyre kell állítani a „legitim katalán kormányt”.

Erősebbek vagyunk, mint valaha. A választás, amely új korszakot nyit Katalónia számára, megerősítette a legitimitásunkat. Remélem, így (Rajoy) már kész meghallgatni minket

– tette hozzá.

Pugidemont egyúttal követelte, hogy Mariano Rajoy adjon utasítást azon spanyol rendőri egységek Katalóniából való kivonására, amelyeket a Madrid által törvénytelennek tartott függetlenségi népszavazás után vezényeltek az autonóm közösségbe.

A menesztett elnök végezetül arra kérte az Európai Bizottságot és a többi uniós intézményt, hogy ne csak a spanyol államot, hanem a katalán népet is hallgassák meg. Hozzátette, nem az álláspontja megváltoztatására kéri a bizottságot, csak arra, hogy a másik felet is hallgassák meg.

A spanyol hatóságok ugyan nemrég visszavonták a Puigdemont és társai ellen kiadott európai elfogatóparancsot, Spanyolországban azonban még őrizetbe vehetnék őket lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények vádjával.

MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Katalónia vezetése az októberben megtartott alkotmányellenes névszavazás után egyoldalúan kinyilvánította az északkelet-spanyolországi tartomány függetlenségét. Erre válaszul Madrid rendkívüli intézkedésként menesztette a katalán kormányt, feloszlatta a barcelonai törvényhozást, majd előrehozott választást írt ki Katalóniában. Ezzel párhuzamosan eljárás indult a leváltott katalán vezetőkkel szemben, később pedig európai elfogatóparancsot adtak ki Puigdemont és négy társa ellen, akik október végén Brüsszelbe utaztak, igaz, ezt néhány héttel ezelőtt visszavonták.

A csütörtöki választáson az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű egységpárti párt győzött, azonban a függetlenségi erők szerezték meg a parlamenti többséget.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Ajánlott videó

Olvasói sztorik