Nagyvilág

Nagy napra virradt Katalóniában

Előrehozott parlamenti választásokat tartanak ma Katalóniában, amelyek tétje a katalán függetlenségi törekvések folytatásának sorsa, írja az MTI.

A 7,5 millió lakosú Katalóniában több mint 5,5 millió választópolgár dönthet az új parlamentről. Több mint 39 ezren kérvényezték, hogy külföldről szavazhassanak.

Reggel 9 órakor 947 katalán településen nyitnak ki a szavazóhelyiségek, amelyekben 20 óráig lehet voksolni.

Munkanap lévén a jogszabályok a munkavállalóknak négyórás fizetett távollétet biztosítanak munkahelyükről, hogy le tudják adni szavazatukat.  Az elemzők szerint ez a körülmény is hozzájárul a várhatóan igen magas részvételi arányhoz, amelyet a felmérések 80-82 százalékra becsülnek.

A legutolsó közvélemény-kutatások szerint a katalán függetlenséget támogató, illetve az azt ellenző pártok nagy tábora közel azonos, 43-45 százalék közötti támogatottsággal bír.

A felmérések többsége a függetlenségi blokkot némileg erősebbnek mutatja, de éppen nem eléggé ahhoz, hogy a parlamentben megszereznék a kormányalakításhoz szükséges többséget.

Mindez alapján az sem kizárható, hogy a választások után nem tud új kormány alakulni Katalóniában, és rövid időn belül ismét választásokat kell tartani.

A meglepetésre is van esély, ugyanis a spanyol társadalomkutató központ (CIS) december elején több 25 százalékra tette azok számát, akiknek nem ismert a szavazata, vagy azért mert még nem döntöttek (15,7 százalék) vagy mert nem akarták megmondani (9,6 százalék) a felmérésben.

Kiemelt kép: Europress/AFP/SOOC/Alexandros Michailidis

Ajánlott videó

Olvasói sztorik