Nagyvilág

Orosz kémet fogtak az ukrán miniszterelnök hivatalában

Az ukrán kémelhárítás leleplezett a miniszterelnöki hivatal titkárságán egy kémet, aki az orosz titkosszolgálatoknak dolgozott – közölte csütörtökön az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU).

A kijevi sajtó szerint Sztanyiszlav Jezsovról, a miniszterelnöki hivatal protokollfőnök-helyetteséről van szó, aki elkísérte Volodimir Hrojszman miniszterelnököt minden külföldi útjára és tárgyalására. Jezsov korábban az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetségén és az elnöki hivatalban is dolgozott. A férfit egy hosszabb külföldi kiküldetése alatt szervezték be az orosz titkosszolgálat emberei. Az UNIAN hírügynökség szerint különleges berendezéssel gyűjtötte az információkat a kormányzati szervek működéséről, és elektronikus úton továbbította orosz kapcsolattartatóinak.  A férfit a hatóságok őrizetbe vették, és átkutatják az irodáját.

A híradások szerint az SZBU néhány hónapon át figyelte Jezsovot a miniszterelnök tudtával, hogy dokumentálja a kapcsolatait az orosz titkosszolgálattal.  A kém leleplezésének hírét megerősítette Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök is. Köszönetet mondott az SZBU munkatársainak éberségükért és szakmai hozzáértésükért.

Kiderült az is, hogy a férfi felesége orosz állampolgár, egy Washingtonban bejegyzett külföldi vállalatnak dolgozik, és az oroszországi Szberbankban van számlája. Ez az Ukrajinszka Pravda hírportál jelentése szerint a kémkedéssel gyanúsított férfi 2016. évi bevételeiről készített vagyonnyilatkozatából derült ki.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője moszkvai sajtótájékoztatón annyit mondott a kémügyről, hogy a Kremlben olvastak róla, de semmilyen információjuk nincs, ezért kommentálni se tudják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik