Nagyvilág

Demokráciát ígért Zimbabwénak a Mugabét megpuccsoló elnök

Az ellenzék nem nagyon hisz a régi rendszer képviselőiből összeállt kabinetnek.

Szabad és tisztességes választásokat jelentett be jövőre Emmerson Mnangagwa zimbabwei elnök szerdán, egy hónappal azt követően, hogy katonai puccs döntötte meg az országot 37 évig vezető Robert Mugabe hatalmát.

A dél-afrikai ország törvényhozásában felszólaló Mnangagwa megfogadta, a kormány minden tőle telhetőt megtesz, hogy a 2018-ra kitűzött választások legyenek demokratikusak és hitelesek. Mint mondta, kabinetje elkötelezte magát a demokrácia erősítése mellett „az alkotmány, a jogállamiság, a kölcsönös tolerancia, a béke és az egység iránti tiszteletétől hajtva”.

A 75 éves, dörzsöltsége miatt Krokodil ragadványnéven emlegetett Mnangagwa ígéretet tett a lepusztult állapotban lévő zimbabwei gazdaság rendbetételére is a nemzetközi támogatásoknak és a befektetéseknek az országba csalogatásával. Az államfő ezért korrupcióellenes harcot is hirdetett. A fellendülés előfeltételeként ugyanakkor a szabad és tisztességes választások megtartását jelölte meg.

Mugabe 37 évig irányította Zimbabwét, de elszámította magát azzal, hogy menesztette Mnangagwa alelnököt. A hadsereg november 15-re virradóra államcsínyt hajtott végre, és az államfőt családjával együtt házi őrizetbe vette.

Az ellenzék azért bírálja a zimbabwei hadsereg támogatását élvező Mnangagwa kormányát, mert annak tagjai a régi rendszer képviselőiből és a tábornoki karból kerültek ki. Mindemellett arra számítanak, hogy Mnangagwa hamarosan Constantino Chiwenga tábornokot, a Mugabe elleni puccs vezetőjét nevezi ki alelnöknek. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik