Nagyvilág
Bécs, 2017. október 1.
Burkát viselõ nõ tiltakozik az ausztriai burkatilalom ellen Bécsben 2017. október 1-jén. Ausztriában a mai napon lépett életbe az egész arcot takaró muszlim kendõt, a burkát betiltó törvény. A tilalom egyúttal vonatkozik a hidzsábra, orvosi maszkokra és a bohócálarcra is. (MTI/EPA/Christian Bruna)

A muszlim jog szerinti válás nem válás az EU-ban

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 12. 20. 15:31

Mondd ki háromszor: talak! És lőn, elváltál nejedtől. Legalábbis egyes muszlimok szerint ezt mondja a sáría. Az Európai Bíróság másképp gondolja.
Korábban a témában:

A sáría, azaz az iszlám törvénykezése szerint vált el egy szír férfi a feleségétől, de ő már Németországban él, ez a bökkenő. Nemrég került pont, precedensértékű pont az ügye végére a BBC News szerint, mert kimondta az Európai Bíróság (EB), hogy a sáría szerinti válások nem tekinthetők hivatalosnak.

Egészen pontosan azt mondta ki az EB, hogy az uniós tagországok nem ismerhetnek el hivatalosan olyan válást, amit nem állami bíróság mondott ki.

A muszlim törvényeket egyesek úgy értelmezik, hogy elég egy muzulmán férfinek háromszor kimondania azt a szót, hogy talak, és már el is vált a nejétől. A talak nevű gyakorlat ugyanakkor sem a Koránban, sem a sáríában nem szerepel, csak az utóbbi évtizedekben terjedt el. A Korán szerint három hónapos folyamat az elválás, eközben segíteni kell a párt, hogy megértsék egymást és újra egymásra találjanak. Sok muszlim országban nem használják a talakot ezért sem.

A pár 1999-ben kelt egybe a szíriai városban, Homszban. Ők már hamarabb Németországba érkezhettek, minthogy kitört a háború, mindketten kettős német-szír állampolgárok. 2013-ban a szíriai Latakiában vetettek véget frigyüknek. A bíróság szerint ez “privát válás”, semmi köze a joghoz.

A feleség belement a válásba, de később Münchenben jogi úton megtámadta azt. A bíróság az Európai Bírósághoz fordult, hogy a Róma III-as rendelkezésnek megfelelően nézze már meg, mi a teendő. Magában az ügyben ugyan nem döntött az EB, de kimondta: egy harmadik ország vallási bírósága előtti válás nem érvényes az EU-ban, majd ha a német bíróság is kimondja, az lesz.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Christian Bruna)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

ILLUSTRATION - A young man holds a smartphone displaying an erotic photo of a young woman in Hanover, Germany, 31 October 2013. Many headmasters from Cloppenburg have warned parents against the new trend of 'sexting', an act of sending sexually suggestive photographs between mobile phones or upload them to social networks. Photo: JULIAN STRATENSCHULTE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.