Nagyvilág

A muszlim jog szerinti válás nem válás az EU-ban

Mondd ki háromszor: talak! És lőn, elváltál nejedtől. Legalábbis egyes muszlimok szerint ezt mondja a sáría. Az Európai Bíróság másképp gondolja.

A sáría, azaz az iszlám törvénykezése szerint vált el egy szír férfi a feleségétől, de ő már Németországban él, ez a bökkenő. Nemrég került pont, precedensértékű pont az ügye végére a BBC News szerint, mert kimondta az Európai Bíróság (EB), hogy a sáría szerinti válások nem tekinthetők hivatalosnak.

Egészen pontosan azt mondta ki az EB, hogy az uniós tagországok nem ismerhetnek el hivatalosan olyan válást, amit nem állami bíróság mondott ki.

A muszlim törvényeket egyesek úgy értelmezik, hogy elég egy muzulmán férfinek háromszor kimondania azt a szót, hogy talak, és már el is vált a nejétől. A talak nevű gyakorlat ugyanakkor sem a Koránban, sem a sáríában nem szerepel, csak az utóbbi évtizedekben terjedt el. A Korán szerint három hónapos folyamat az elválás, eközben segíteni kell a párt, hogy megértsék egymást és újra egymásra találjanak. Sok muszlim országban nem használják a talakot ezért sem.

A pár 1999-ben kelt egybe a szíriai városban, Homszban. Ők már hamarabb Németországba érkezhettek, minthogy kitört a háború, mindketten kettős német-szír állampolgárok. 2013-ban a szíriai Latakiában vetettek véget frigyüknek. A bíróság szerint ez “privát válás”, semmi köze a joghoz.

A feleség belement a válásba, de később Münchenben jogi úton megtámadta azt. A bíróság az Európai Bírósághoz fordult, hogy a Róma III-as rendelkezésnek megfelelően nézze már meg, mi a teendő. Magában az ügyben ugyan nem döntött az EB, de kimondta: egy harmadik ország vallási bírósága előtti válás nem érvényes az EU-ban, majd ha a német bíróság is kimondja, az lesz.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Christian Bruna)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik