Nagyvilág

Lengyel és magyar pecást se látnak szívesen a brit halastónál

Oxfordshire-ben egy halastó mellett táblára írták, kit nem látnak szívesen. Harc indult a diszkrimináció ellen.

Ha nem is kőkemény rasszizmus, de klasszikus megbélyegzés esete forog fenn egy oxfordshire-i halastónál Nagy-Britanniában: nem engedik a lengyel vagy kelet-európai horgászokat pecázni. A Guardian cikke szrint a lengyel gyökerű Rado Papiewski állt bele a dologba, levelekkel bombázza a Bicester melletti Field Farmot, sőt már az Egyenlőségi és Emberi Jogi Bizottsághoz is fordult. A 35 éves doncasteri férfinek horgásztársai szóltak a kapunál elhelyezett feliratról, ami szerint

Járművel behajtani tilos. Lengyel vagy keleti blokkbeli horgászok nem tartózkodhatnak itt. Kutya vagy gyerek nem megengedett.

Papiewskit megdöbbentette a dolog, fel is tette a kérdést, hogy magyarázza majd meg a pecázásért lelkesedő tízéves gyerekének, hogy apja lengyel származása miatt nem pergethet a tavon. A diszkriminatív tábla leszedésére kérte a halastó tulajdonosát, de nem kapott választ, ahogy az esélyegyenlőségi bizottság se tett csodát. Végül petíciót indított, mert szerinte elszomorítja a szabályokat betartó migráns horgászokat a tábla.

Miközben megy a kampány, a halastó télre bezárta kapuit. Amúgy pontyot, kelét, compót, keszeget is lehet itt fogni. Azonban a halakat vissza kell dobni a vízbe, ez Nagy-Britanniában előírás a fajmegőrzés és -fenntartás miatt. Papiewski egy kezdeményezéssel ezzel is foglalkozik: a nem tősgyökeres brit pecásokat tanítja meg a különböző szabályokra. Szerinte a szabályszegők csak kis százaléka kelet-európai, ezért is aljas a halastó tulajának táblája.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik