Nagyvilág
Point of contact of three borders - Polish, Lithuanian and Russian is seen in Vistytis, Lithuania on 17 June 2017 
Tripoint is a geographical point at which the borders of three countries or subnational entities meet. (Photo by Michal Fludra/NurPhoto)

Csak engedéllyel lehet majd megközelíteni a litván-orosz határt

24.hu
24.hu

2017. 12. 19. 13:57

Aki engedély nélkül meg meri közelíteni a határt jó pár eurót fizethet. Még pecázni is csak így lehet majd.
Korábban a témában:

Litvánia január 1-től megszigorítja a határövezetbe való belépést az oroszországi Kalinyingrádi területtel és Fehéroroszországgal közös határán – jelentette be kedden a határőrség parancsnoka. Renatas Pozela elmondta:

A határövezetbe történő belépés szigorítása egyike az Európai Unió külső határai őrizetének megerősítésére irányuló intézkedéseknek

A tábornok szerint a határövezet a határtérség legkényesebb területe, ahol a törvény különleges követelményeket ír elő. A biztonság érdekében ezeket szigorítják, miután jelenleg gyakorlatilag bárki korlátozás nélkül beléphet a határövezetbe. A szélességét minden esetben egyénileg állapítják meg, az 50 métertől pár kilométerig váltakozhat.

Január 1-től a határőrség külön engedélyével tartózkodhatnak a határövezetben az ott lakók, illetve ott ingatlannal rendelkezők, a hozzájuk vendégségbe látogatók, az ott található idegenforgalmi látványosságok, illetve temetők látogatói. A határövezetben található vízfelületek pihenés, illetve horgászat céljából történő igénybevételéhez a határőrség 14 euró (mintegy 4000 forint) díjat szab ki.

A határövezetekre vonatkozó szabályokat megsértőkre a hatóságok 90 euró (28 ezer forint), az ismételt elkövetőkre pedig 170 euró (53 ezer forint) büntetést szabnak ki. Az orosz-litván határ (Litvánia csak a Kalinyigrádi exklávéval határos) 294,4 kilométer hosszú, ebből 235,7 kilométer szárazföldön vagy litvániai vízpartokon, 18,5 kilométer a Kur-öbölben, 22,2 kilométer pedig a Balti-tengeren húzódik. A litván-fehérorosz határ hossza 679 kilométer.

(MTI; Kiemelt kép: az orosz-litván-lengyel hármashatár. Fotó: Michal Fludra/NurPhoto)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young man at the psychotherapist, lying on couch, emotionally speaking, discussing with psychotherapist his problems, practitioner making some notes. Horizontal photo banner for website header design
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.