Nagyvilág

Litvánia kerítést épít az orosz határra

A határ jobb védelme érdekében Vilnius kerítést épít a Litvánia és Lengyelország közé ékelődő, Oroszországhoz tartozó Kalinyingrádi terület határára. Az erről szóló szerződést szerdán írta alá a litván határőrség és a kivitelező cég.

A kerítés 44,6 kilométer hosszan húzódik majd az Európai Unió és a NATO külső határát jelentő litván-orosz határvonalon, az építkezés hamarosan megkezdődik, és a határ egyes részeit korszerű megfigyelőrendszerrel is ellátják. Az 1,4 millió euróból (435 millió forint) épülő kerítés az év vége előtt állni fog – tudatták a litván hatóságok. A határ többi részén a Nyeman folyó választja el egymástól a két országot.

Eimutis Misiunas litván belügyminiszter korábbi tájékoztatása szerint a kerítés feladata elsősorban az embercsempészek és a határsértők feltartóztatása, de geopolitikai megfontolások is közrejátszottak a döntésben.

A kerítés tervezett nyomvonalán jelenleg 13 méter széles biztonsági határsáv választja el Litvániát az orosz Kalinyingrádi területtől.
Korábban már egymástól függetlenül mindhárom balti ország bejelentette, hogy kerítéssel óhajtják biztonságosabbá tenni az orosz határt. Lettország és Litvánia Fehéroroszország határára is kerítést tervez építeni.

A második világháború során a Szovjetunió által bekebelezett balti országok az ukrajnai konfliktus kirobbanása óta fokozottan tartanak attól, hogy Oroszország ellenük is agresszióra készül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik