Nagyvilág

Korrupcióellenességgel kampányolt, elnök lett, most korrupcióval vádolják

Vád alatt az államfő - Peruban.

Alkotmányos vádeljárást indított a perui parlament pénteken Pedro Pablo Kuczynski államfő ellen, ami napokon belül a korrupciós botrányba keveredett vezető elmozdításához vezethet.

Az ötórás parlamenti vita után az ülésteremben jelenlévő 111 képviselő közül 93-an támogatták a vádeljárás elindítását. Kuczynski elmozdításáról öt nap múlva, december 21-én szavaz a parlament. A perui alkotmány szerint az államfő leváltásához 87 képviselő támogatása szükséges a 130 fős törvényhozásban. Kuczynski leváltása esetén az alelnök, Martin Vizcarra veszi át az ország irányítását.

Kuczynskiről kiderült, hogy hozzá közel álló cégek több millió dollárt kaptak a Latin-Amerika eddigi legszerteágazóbb, számos térségbeli vezető bukásához vezető korrupciós botrány kulcsszereplőjétől, az Odebrecht brazil építőipari óriástól. Az Odebrecht a perui kongresszusnak címzett egyik dokumentumában szerdán elismerte, hogy 4,8 millió dollárt utalt át a szóban forgó cégeknek 2004 és 2013 között.

Kuczynski csütörtökön elismerte ugyan, hogy tulajdonosa volt az egyik olyan cégnek, a Westfield Capitalnak, amelynek az Odebrecht pénzt utalt, de közölte, hogy amíg közhivatalt töltött be, nem vett részt a vállalat irányításában, és visszautasította, hogy törvénytelenséget követett volna el.

A dokumentumok szerint az Odebrecht 782 ezer dollárt utalt át a Westfield Capitalnak 2004 és 2007 között. Akkoriban az Odebrecht egy jelentős autópálya-építési pályázatot nyert Peruban, Kuczynski pedig fontos kormányzati tisztséget töltött be.

A 79 éves volt Wall Street-i bankárt, Kuczynskit tavaly választották elnökké, és kampányának legfőbb ígérete a korrupció elleni harc, illetve a politikai stabilitás megteremtése volt Peruban.

 

Kiemelt fotó: Europress / HO / Peruvian Presidency / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik