Nagyvilág
Alert Bay, brightly painted buildings on piles, Cormorant Island, Vancouver Island, Inside Passage, British Columbia, Canada, North America

Edzőcipős emberi lábak sodródnak partra Kanada partjainál

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2017. 12. 14. 10:47

Korábban a témában:

Vizsgálatot indították a kanadai hatóságok, miután Brit Kolumbia tengerpartjánál egy ismeretlen eredetű emberi lábat találtak. Az elmúlt évtizedben ez volt a tizenharmadik eset az országban, amikor tornacipőhöz rögzített csontokat sodort partra a víz – írja a The Guardian.

A szörnyűséget Mike Johns találta még december elején, amikor kutyáját sétáltatta a festői sziget déli partjain. A tengeri moszatba fennakadt rejtélyes csontok felkeltették az állat érdeklődését, majd ezután a gazdája is közelebbről szemügyre vette.

A férfi egy bal lábhoz tartozó szárkapocs- és sípcsonttal találta magát szemben egy fekete tépőzáras cipőben és egy fehér zokniban.

Miután értesítette a rendőrséget, Johns hazavitte megőrizni az emberi lábat, mert attól félt, hogy az visszasodródik az óceánba vagy kiszagolják a vadon élő állatok.

2007 óta ezt megelőzően már tizenkét alkalommal találtak emberi csontokat edzőcipőkben Brit Kolumbia partjainál.

Egyesek szerint az ismeretlen eredetű lábak valamilyen természeti katasztrófához köthetők, mint a 2004-es cunami, egy repülő- vagy egy hajókatasztrófa. Más teóriák szerint egy sorozatgyilkos állhat a háttérben.

A tucatnyi korábbi esetnél a tartományi halottkém kizárta az idegenkezűséget, mert a csontokban semmi nem utalt a traumára.

Tíz láb tulajdonosának nemét már beazonosítottak, a maradék egy láb pedig egy férfihoz tartozhat. Az összes illető vagy megölte magát, vagy balesetben hunyt el, mert a lábuk a természetes lebomlás során szakadt el a testüktől, közölte a halottkém.

A visszatérő motívumként mindig megjelenő futócipők magyarázatot adnak a rejtély egy részére: a könnyű, de tartós anyagokból készült lábbelik megvédik a lábat a bomlástól és flotációs eszközként funkcionálva felhúzzák a csontokat a víz felszínére.

A rendőrség a legutóbbi eset kapcsán legelőször azt próbálja megállapítani, hogy kié a láb és mi okozta a halálát. Jelenleg azon dolgoznak, hogy átnézzék az eltűnt személyek listáját, hátha találnak egyezést.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Robert Harding Premium/Eleanor Scriven

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Miért tartja magát hunnak a magyar?

Kommentek

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.