Nagyvilág

Edzőcipős emberi lábak sodródnak partra Kanada partjainál

Vizsgálatot indították a kanadai hatóságok, miután Brit Kolumbia tengerpartjánál egy ismeretlen eredetű emberi lábat találtak. Az elmúlt évtizedben ez volt a tizenharmadik eset az országban, amikor tornacipőhöz rögzített csontokat sodort partra a víz – írja a The Guardian.

A szörnyűséget Mike Johns találta még december elején, amikor kutyáját sétáltatta a festői sziget déli partjain. A tengeri moszatba fennakadt rejtélyes csontok felkeltették az állat érdeklődését, majd ezután a gazdája is közelebbről szemügyre vette.

A férfi egy bal lábhoz tartozó szárkapocs- és sípcsonttal találta magát szemben egy fekete tépőzáras cipőben és egy fehér zokniban.

Miután értesítette a rendőrséget, Johns hazavitte megőrizni az emberi lábat, mert attól félt, hogy az visszasodródik az óceánba vagy kiszagolják a vadon élő állatok.

2007 óta ezt megelőzően már tizenkét alkalommal találtak emberi csontokat edzőcipőkben Brit Kolumbia partjainál.

Egyesek szerint az ismeretlen eredetű lábak valamilyen természeti katasztrófához köthetők, mint a 2004-es cunami, egy repülő- vagy egy hajókatasztrófa. Más teóriák szerint egy sorozatgyilkos állhat a háttérben.

A tucatnyi korábbi esetnél a tartományi halottkém kizárta az idegenkezűséget, mert a csontokban semmi nem utalt a traumára.

Tíz láb tulajdonosának nemét már beazonosítottak, a maradék egy láb pedig egy férfihoz tartozhat. Az összes illető vagy megölte magát, vagy balesetben hunyt el, mert a lábuk a természetes lebomlás során szakadt el a testüktől, közölte a halottkém.

A visszatérő motívumként mindig megjelenő futócipők magyarázatot adnak a rejtély egy részére: a könnyű, de tartós anyagokból készült lábbelik megvédik a lábat a bomlástól és flotációs eszközként funkcionálva felhúzzák a csontokat a víz felszínére.

A rendőrség a legutóbbi eset kapcsán legelőször azt próbálja megállapítani, hogy kié a láb és mi okozta a halálát. Jelenleg azon dolgoznak, hogy átnézzék az eltűnt személyek listáját, hátha találnak egyezést.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Robert Harding Premium/Eleanor Scriven

Ajánlott videó

Olvasói sztorik