Nagyvilág
Brüsszel, 2017. december 7.
Frans Timmermans, az Európai Bizottság elsõ alelnöke és a minõségi jogalkotás, az uniós intézményközi kapcsolatok, a jogállamiság, az uniós alapjogi charta tiszteletben tartása ügyében illetékes tagja brüsszeli sajtóértekezletén 2017. december 7-én. A bizottság az Európai Bírósághoz fordult, és ezzel a harmadik szakaszba léptette a civil törvény, a felsõoktatási jogszabály-módosítás, illetve a menekültkvóták elutasítása miatt Magyarország ellen megindított kötelezettségszegési eljárásokat. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Timmermans: Bizonyos ügyekben nem értünk egyet a magyar kormánnyal

24.hu
24.hu

2017. 12. 07. 15:34

Korábban a témában:

Mint korábban megírtuk, három pert is indít Magyarország ellen az Európai Bizottság, amely az Európai Bírósághoz fordult harmadik szakaszba léptetve ezzel egyszerre a civil törvény, a felsőoktatási jogszabály-módosítás, illetve a menekültkvóták elutasítása miatt Magyarország ellen megindított kötelezettségszegési eljárásokat.

A bizottság áprilisban, júniusban, illetve júliusban kezdeményezett a három ügyben jogsértési eljárást, és ezeket – megfelelő válasz hiányában – később a második szakasz követte, az úgynevezett indoklással ellátott vélemény megküldése.

A magyar kormány azonban azóta sem hozta összhangba az uniós szabályokkal a kifogásolt törvényeket, továbbá a menedékkérők áthelyezésében sem történt előrelépés, ezért ezen ügyeket a luxembourgi székhelyű bíróság elé utalják az eljárás harmadik szakaszának keretében – jelentette be csütörtökön a brüsszeli testület.

Sajtóértekezletén Frans Timmermans, az EB első alelnöke elmondta, a bizottság más módon közelíti meg a magyarországi helyzetet, mint az Európai Parlament, amely szélesebb körű problémákat lát a jogállamiság tekintetében.

Úgy gondoljuk, bizonyos specifikus ügyekről van szó, amelyekben nem értünk egyet a magyar kormánnyal, és egyelőre nem látjuk szükségét annak, hogy változtassunk ezen az irányon

– mondta,

A magyarországi helyzet ilyen értelemben nem összehasonlítható Lengyelországéval, ahol rendszerszintű fenyegetés éri a jogállamiságot

– fogalmazott.

(MTI, kiemelt kép: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901), Idylle princière, 1897
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.