Nagyvilág

Megöltek rokonaik egy fiatal párt Pakisztánban, mert szerelemből házasodtak

Egy falusi tanács utasítására gyilkolták meg a házaspárt, jelöletlen sírokba ásva el a holttesteket.

A pakisztáni hatóságok 16 ember ellen indítottak eljárást kedden egy fiatal házaspár meggyilkolása miatt, akiket saját rokonaik öltek meg, mert szüleik engedélye nélkül házasodtak össze – jelentette a helyi sajtó. A Karacsi városában végrehajtott úgynevezett „becsületgyilkosság” miatt már kilenc embert őrizetbe vettek.

A helyi rendőrség közlése szerint a húszas évei elején járó Abdul Hadi másfél hónapja vette feleségül Hussaini Bibit, a szüleik engedélye nélkül. A pár azért költözött Karacsiba az ország másik végén található falujukból, hogy távol kerüljenek a frigyüket ellenző családtagoktól – írta a Pakistan Today, a helyi rendőrségre hivatkozva.

A hatóságok előző hét pénteken kezdtek el nyomozni, miután a házaspár eltűnt bérelt lakásából, ahol a szomszédok gyilkosságra utaló vérnyomokat találtak. A nyomozás közben őrizetbe vettek egy gyanúsítottat, aki kikérdezése közben beismerte, hogy részt vette a pár megölésében, amit egy falusi öregek tanácsa (jirga) utasítására hajtottak végre az áldozatok rokonai.

Végül kilenc embert tartóztattak le, akiktől megtudták, az elkövetők jelöletlen sírokba temették a két holttestet. Az exhumált maradványokon elvégzett boncolás eredményei szerint a párt megfojtották, és a férfi testén kínzás nyomaira is bukkantak.

A férj apja a pakisztáni Geo Newsnak nyilatkozva tagadta, hogy ő és családtagjai részt vettek volna a gyilkosságban. A férfi szerint a fiatalokat a lány apja és testvérei ölték meg, akik még szökésben vannak. A letartóztatott gyanúsítottak a fiú rokonai, akik a rendőrség közlése szerint csak a holttestek eltüntetésében vettek részt.

Pakisztánban évente nagyjából ezer nőt ölnek meg saját rokonai a család becsülete elleni állítólagos vétkekért, legtöbbször azért, mert szabad akaratukból házasodnak. Az elkövetők általában büntetés nélkül úszták meg a gyilkosságokat, kihasználva egy jogi kiskaput, ami lehetővé tette az áldozat rokonainak, hogy megbocsássanak a gyilkosnak.

A pakisztáni törvényhozás tavaly ősszel fogadta el azt a törvényt, ami szerint kötelezően életfogytig tartó börtönbüntetéssel kell sújtani a becsületgyilkosságok elkövetőit, még akkor is, ha az áldozat rokonai megbocsájtanak a gyilkosoknak.

(Kiemelt fotó: Samaa)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik