Nagyvilág

Angela Merkel koalíciós tárgyalásra hívja a szociáldemokratákat

Újjáalakulhat a 4 évvel ezelőtti kormánykoalíció.

A kormányalakítás lehetőségének megvitatásáról szóló tárgyalásra hívta a Német Szociáldemokrata Pártot (SPD) hétfőn Angela Merkel kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke.

A párt elnökségi ülése után tartott berlini tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége hajlandó „komoly, elkötelezett és tisztességes” tárgyalást kezdeni a szociáldemokratákkal a 2013-ban kezdett kormányzás folytatásáról.

Mint mondta, Németországnak stabil kormányra van szüksége. Az Európai Unió előtti kihívások megválaszolásához és a nagy nemzetközi válságok megoldásához is elengedhetetlen, hogy Németország megőrizze cselekvőképességét – húzta alá Angela Merkel.

A szociáldemokraták elnöksége korábban egyhangúlag arról döntött, hogy nem folytatják a 2013-ban kezdett kormányzást, ám később arra jutottak, hogy pártszavazással döntik el, hogy kormányra lépjenek-e.

A német koalíciós tárgyalások azt követően akadtak meg, hogy a liberálisok (FDP) kivonultak a CDU-CSU és a Zöldek (Grüne) részvételével zajló tárgyalásokról.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/Tobias SCHWARZ

Ajánlott videó

Olvasói sztorik