Nagyvilág

Nem tud megalakulni a német kormány

A liberálisok kiszálltak a koalíciós tárgyalásokból.

Akár új választások is jöhetnek Németországban, miután a liberálisok (FDP) kivonultak a jobbközép pártszövetség (CDU/CSU) és a Zöldek részvételével zajló koalíciós tárgyalásokról.

Jobb nem kormányozni, mint rosszul kormányozni,

jelentette ki Christian Lindner, az FDP elnöke a sajtónak.

A pártelnök szerint a hetek óta tartó tárgyalásokon „nem sikerült megtalálni a közös alapot” Németország modernizációja érdekében, és nem sikerült megteremteni a bizalmat a pártok között. A pártok színe alapján (fekete, zöld, sárga) Jamaica-koalíciónak nevezett kormány megalakításáról október 18-án kezdtek tárgyalni.

Wir sind für Trendwenden gewählt worden. Sie waren nicht erreichbar in der Bildungspolitik, nicht bei der Entlastung,…

Közzétette: FDP – 2017. november 19.

Ebben a helyzetben három lehetőség áll rendelkezésre:

  1. a CDU/CSU kisebbségi kormányt alakít a Zöldekkel,
  2. összefognak a szociáldemokratákkal (SDP),
  3. új választásokat írnak ki.

A második pontra kevés esély van, mert az SDP már korábban kijelentette, hogy ellenzékben akar maradni.

A Reuters szerint miután Angela Merkel kancellár éjszakai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a tárgyalások kudarcáról hétfőn tájékoztatja Frank-Walter Steinmeier államfőt, így a hírügynökségek szerint a CDU/CSU nem kísérli meg a Zöldekkel való kisebbségi kormányzást. Az új választások kiírása pedig Steinmeier hatásköre.

Ugyanakkor Merkel azt is hozzátette, hogy kész folytatni a felelősségteljes tárgyalásokat, bár azt elismerte, hogy kemény napok jönnek.

Ezen a napon mélyen el kell gondolkodni azon, hogy milyen irányba megy tovább Németország. Mint kancellár minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy az országot jól irányítsuk a következő nehéz hetekben

Hozzátette: sajnálja az FDP kivonulását, már csak azért is, mert azt hitte, hogy jó úton haladnak a megállapodás felé, de tiszteletben tartja a döntést.

Horst Seehofer, a CSU elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta: „a tárgyalások kudarca és egy igazi kormány teher az országnak”.

Ennél keményebb hangot ütött meg Reinhard Bütikofer, a Zöldek politikusa a Twitteren. Szerinte a liberálisok

A populista háborgást választották a kormányzati felelősség helyett.

Angela Merkel megint kancellár lesz, de jobb eredményre számítottak
Története során először a szélsőséges hangoktól sem mentes AfD is bejutott a német szövetségi parlamentbe. Azt még nem tudni, hogy a negyedik kancellári ciklusát megkezdő Merkel uniója kivel alakít kormányt, de az biztos, hogy számukra így is csalódást keltő eredmény született.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/Tobias SCHWARZ

Ajánlott videó

Olvasói sztorik