Nagyvilág
Heavy concrete blocks mark the entrance to the Christmas market at the Kaiser Wilhelm Memorial Church in Berlin, Germany, 24 November 2017. Around one year after the Islamist terror attack, in which 12 people died and more than 70 were injured, the stands of the traders open again on 27 November 2017 at the Breidtscheid square. Photo: Bernd von Jutrczenka/dpa

Rendkívüli biztonsági intézkedések a berlini karácsonyi vásárokon

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 11. 26. 15:21

Mindenhol erősítik a rendőri jelenlétet.

Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette nyitnak Berlinben a karácsonyi vásárok az egy évvel ezelőtti iszlamista terrortámadás miatt. A német fővárosban 24 nagyobb szabású szabadtéri karácsonyi vásárt szerveztek, többségük néhány napos és decemberben rendezik meg, de a nyolc legnagyobb már hétfőn megnyit és az ünnepekig tart.

Az egyik leghíresebb vásáron, a belvárosi Breitscheid téren történt gázolásos merénylet miatt minden eddiginél több biztonsági óvintézkedést tesznek, valamennyi vásáron erősítik a rendőri jelenlétet, számos helyszínt kordonokkal és beton terelőelemekkel vesznek körül, és a magán biztonsági szolgálatok embereit kiképzik arra, hogy mi a teendő terrortámadás esetén. A készültséget annak ellenére emelik, hogy a hatóságoknak nincsenek karácsonyi vásárok ellen tervezett merénylet előkészítésére utaló értesüléseik.

A berlini rendőrség a zsebtolvajlás veszélyével is kiemelten foglalkozik, az első adventi hétvégén ismeretterjesztő kampányt indít a tolvajok elleni védekezésről, és a német rendőrök román kollégákkal együtt is járőröznek majd, mert a szervezett zsebtolvaj hálózatokban jelentős a román állampolgárok aránya.

A nagyobb készültség magasabb költségeket is jelent, és ezek egy részét a piaci árusokra hárítják. A Breitscheid téren 20 százalékkal emelkedett a standok bérleti díja, de az árusok egy kivételével így is mind kitelepülnek.

People walk over a 'crack' made of bronze on the ground at the Kaiser Wilhelm Memorial Church in Berlin, Germany, 24 November 2017. The 15-meter-long golden crack crossing the site of the terror attack one year ago remembers the victims. It is part of the official memorial site, which opens on the first anniversary of the terror attack on 19 December 2017. Around one year after the Islamist terror attack, in which 12 people died and more than 70 were injured, the stands of the traders open again on 27 November 2017 at the Breidtscheid square. Photo: Bernd von Jutrczenka/dpa
Europress/Bernd von Jutrczenka/dpa

A Vilmos császár emléktemplom körül felépített vásáron tavaly december 19-én egy elutasított tunéziai menedékkérő halálra gázolt 12 embert egy lopott kamionnal, a támadásban félszáznál is többen megsebesültek. Azon a helyen, ahol a kamion megállt, a tér burkolatában egy fémmel kiöntött hosszú repedés emlékeztet a támadásra. Az emlékmű azt hivatott jelezni, hogy az iszlamista merénylet ugyan felszakította a társadalom szövetét, de az emberek összetartása révén sikerül begyógyítani a sebet.

Kiemelt kép: Europress/Bernd von Jutrczenka/dpa

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

2952552 10/07/2016 Ten giant portraits are posted on the windows of the Novaya Gazeta editorial office during a commemorative event marking the 10th anniversary of journalist Anna Politkovskaya death. Maksim Blinov/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.