Nagyvilág
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 20: Founder and Chair, Soros Fund Management and the Open Society Foundations George Soros attends 2016 Concordia Summit - Day 2 at Grand Hyatt New York on September 20, 2016 in New York City.   Bryan Bedder/Getty Images for Concordia Summit/AFP

Die Welt: A harmincas évekre emlékeztet a Soros elleni kampány

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2017. 11. 22. 14:45

A Die Welt című német konzervatív lap Soros Györggyel, a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lap pedig a Közép-európai Egyetemmel (CEU) kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal.
Korábban a témában:

A Die Welt „George Soros védekezik Orbán hecckampánya ellen” címmel közölte az online kiadásában Claudia Wanner írását, aki kiemelte, hogy Soros a Nyílt Társadalom Alapítványon keresztül évtizedek óta támogatja a demokratikus és emberi jogi mozgalmakat, és emiatt összetűzésbe keveredett a szabadon választott, de egyre inkább tekintélyuralmi módon kormányzó magyar kormányfővel, Orbán Viktorral.

Megjegyezte, a miniszterelnök hónapok óta az Európába irányuló menekültáradatot a háttérből irányító, és a menekültek révén az európai kultúra felvizezésére törekvő személyiségként láttatja őt.

Mint fogalmazott, sok megfigyelő szerint Orbán a jövő évi választások miatt támadja erőteljesebben ellenségeit és az ellenzéket.

A kormányfő az EU-val is konfliktusba került, és megkérdőjelezi a jogi alapelveket és a sajtószabadságot. Számos megfigyelő szerint a liberális Soros elleni kampány a harmincas évek propagandájára emlékeztet, és antiszemita gondolkodásmóddal vádolják Orbánt

– írta a Die Welt szerzője.

(FILES) This file photo taken on April 27, 2017 shows George Soros, Founder and Chairman of the Open Society Foundations as he arrives for a meeting in Brussels.
George Soros spoke out Monday, November 20, 2017, for the first time about Hungary's "survey" on the US financier and philanthropist's views and alleged intentions on immigration, accusing Budapest of "distortions and outright lies". / AFP PHOTO / POOL / OLIVIER HOSLET
Soros György videoüzenetben mondja el, miért törte meg a csendet
A magyar kormány főellensége megindokolja, miért döntött úgy, hogy reagál az őt ért „mocskolódásra”.

A FAZ a szerdai számában Martin Schulze Wessel, a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem kelet-, és délkelet-európai történelemmel foglalkozó tanszéke professzorának írását közölte „Támadás az egyetem európai eszméje ellen” címmel, amelyben a szerző a CEU-val kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a felsőoktatási törvény tavaszi módosítása összetéveszthetetlenül a CEU léte ellen irányult, és a kormány csak nemzetközi nyomásra igyekezett azt a látszatot kelteni, hogy fontos neki a probléma megoldása.

Hozzátette, hogy módszeresen elbizonytalanítják a diákokat, a tanárokat és a támogatókat, akadályozzák az egyetem működését, és az is lehet, hogy bezárják.

Az okokról sok a találgatás, a CEU esetében sok minden szól amellett, hogy személyes leszámolás van a háttérben

– írta a FAZ szerzője, kiemelve, hogy az egyetem alapítója, Soros György egy gyűlölettel teli, antiszemita vonásokat felmutató kampány céltáblája, és démonizálásában kormánypárti parlamenti képviselők és miniszterek is részt vesznek.

Mint írta, a CEU-val szembeni fellépés eleme egy szélesebb kampánynak, amely a kozmopolitizmus jelképeként beállított Soros ellen irányul, és attól kell tartani, hogy Orbán így megy tovább Magyarország autoriter átalakításának útján.

Soros ellenkampányt indít Magyarországon
Nem marad csendben, felveszi a kesztyűt.

A Politico című brüsszeli hírportál a Paks II. beruházással foglalkozott. A portál megjegyezte, az Európai Bizottság 2016-os feljegyzéseit, levélváltásait és megbeszéléseit kitevő több mint 200 oldalas dokumentáció azt mutatja, hogy a bizottság tisztviselőinek komoly kétségei vannak Magyarország számos arra irányuló kísérletével kapcsolatban, hogy indokolttá tegye az orosz Roszatommal kötött kizárólagos szerződés alapján megvalósuló beruházást.

Úgy fogalmaztak, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselőjének, Jávor Benedeknek birtokába jutott iratok azt mutatják, hogy az uniós bizottság politikai okokból adta be a derekát, amikor tavaly novemberben felhagyott a kötelezettségszegési eljárással, amelyet azért indított, mert Magyarország két évvel korábban nem indított közbeszerzési eljárást, noha az uniós jog előírja az ilyen beruházások versenyeztetését.

Jávor Benedek szerint a dokumentumok azt mutatják, hogy az ügyben politikai döntés született, és az indokokat utólag találták ki hozzá. A döntés elfogadása, amely szembemegy Brüsszel prioritásaival, kivételes volt – idézte a képviselőt a hírportál.

A Roszatommal kötött kizárólagos megállapodás miatt emelt bizottsági panasz ejtése nem vonható vissza. De az idézett dokumentumok erősítést adhatnak egy várható jogi támadásnak az Európai Bizottságnak a Paks II. beruházásra adott engedélye ellen – fejeződik be a cikk.

Kiemelt kép: Getty Images for Concordia Summit/AFP/Bryan Bedder

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.