Belföld

Rogánék kitiltották a sajtót a konzultációs ívek közeléből

Újságírók nem tekinthetik meg a „Soros-tervről” szóló nemzeti konzultáció visszaküldött íveit.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke egy hónapja próbálja elérni, hogy személyesen bejuthasson a konzultációs lapok raktárába, ám a hét elejéig csak kitérő válaszokat kapott.

Október közepén fordult először a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodához, hogy megtudja, hol dolgozzák fel, és kik ellenőrzik a kormányzati kommunikációban folyamatosan hivatkozott dokumentumokat. Kiderült, hogy a százmilliókért lebonyolított konzultáció kérdőívei a Magyar Postához, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-hez és a Kopint-Datorg Informatikai és Vagyonkezelő Kft.-hez kerülnek. A három cég azonban a kabinetiroda felhatalmazása híján nem volt együttműködő, ezért az ellenzéki politikus hétfőn a parlamentben is kérdéssel fordult Rogán Antalhoz. Azt firtatta,

hogyan gondolhatja a kormány, hogy a konzultáció eredményét bárki hitelesnek fogja elfogadni, ha a lebonyolítás körülményei teljesen átláthatatlanok.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Hadházy a parlamenti kérdés elhangzása után egy nappal, kedden este kapott végül értesítést, hogy csütörtökön megtekintheti a visszaérkezett leveleket. A kabinetiroda meglehetősen szoros menetrendet állított össze, lényegében csak egy rápillantást engedélyezett a képviselőnek: fél ötkor várják a NISZ VIII. kerületi érkeztető központjában, háromnegyed óra múlva azonban már Zuglóban kell lennie a cég üzemeltetési telephelyén, majd egy újabb háromnegyed óra múlva ismét a VIII. kerületbe kell mennie, hogy bejuthasson a Kopint-Datorghoz.

Rogánék azt kikötötték, hogy a politikus nem viheti magával a sajtó képviselőit a terepszemlére.

A kabinetiroda nem oszlatta el a bizalmatlanságomat az általa szabott feltételekkel. A látogatásnak akkor lenne értelme, ha nyilvánosan, az újságírók előtt nézhetném meg a kérdőíveket, és ha nem munkaidőn kívüli időpontot kaptam volna, mert így nem találkozhatok a válaszok értékelését végző személyzettel sem

– mondta a 24.hu-nak Hadházy Ákos.

Dömötör Csaba, a kabinetiroda államtitkára egy hete jelentette be, hogy meghaladta az egymilliót a visszaküldött nemzeti konzultációs ívek száma.

A Soros-tervvel kapcsolatos kormányzati propaganda kérdéseket november 24-ig lehet postai úton visszaküldeni, miközben a napokban Soros György is nemzetközi kampányba kezdett, amelyben hazugságnak nevezte a magyar kormány konzultációs kérdéseit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik