Belföld

Rogánék kitiltották a sajtót a konzultációs ívek közeléből

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2017. 11. 22. 14:17

Újságírók nem tekinthetik meg a „Soros-tervről” szóló nemzeti konzultáció visszaküldött íveit.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke egy hónapja próbálja elérni, hogy személyesen bejuthasson a konzultációs lapok raktárába, ám a hét elejéig csak kitérő válaszokat kapott.

Október közepén fordult először a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodához, hogy megtudja, hol dolgozzák fel, és kik ellenőrzik a kormányzati kommunikációban folyamatosan hivatkozott dokumentumokat. Kiderült, hogy a százmilliókért lebonyolított konzultáció kérdőívei a Magyar Postához, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-hez és a Kopint-Datorg Informatikai és Vagyonkezelő Kft.-hez kerülnek. A három cég azonban a kabinetiroda felhatalmazása híján nem volt együttműködő, ezért az ellenzéki politikus hétfőn a parlamentben is kérdéssel fordult Rogán Antalhoz. Azt firtatta,

hogyan gondolhatja a kormány, hogy a konzultáció eredményét bárki hitelesnek fogja elfogadni, ha a lebonyolítás körülményei teljesen átláthatatlanok.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Hadházy a parlamenti kérdés elhangzása után egy nappal, kedden este kapott végül értesítést, hogy csütörtökön megtekintheti a visszaérkezett leveleket. A kabinetiroda meglehetősen szoros menetrendet állított össze, lényegében csak egy rápillantást engedélyezett a képviselőnek: fél ötkor várják a NISZ VIII. kerületi érkeztető központjában, háromnegyed óra múlva azonban már Zuglóban kell lennie a cég üzemeltetési telephelyén, majd egy újabb háromnegyed óra múlva ismét a VIII. kerületbe kell mennie, hogy bejuthasson a Kopint-Datorghoz.

Rogánék azt kikötötték, hogy a politikus nem viheti magával a sajtó képviselőit a terepszemlére.

A kabinetiroda nem oszlatta el a bizalmatlanságomat az általa szabott feltételekkel. A látogatásnak akkor lenne értelme, ha nyilvánosan, az újságírók előtt nézhetném meg a kérdőíveket, és ha nem munkaidőn kívüli időpontot kaptam volna, mert így nem találkozhatok a válaszok értékelését végző személyzettel sem

– mondta a 24.hu-nak Hadházy Ákos.

Dömötör Csaba, a kabinetiroda államtitkára egy hete jelentette be, hogy meghaladta az egymilliót a visszaküldött nemzeti konzultációs ívek száma.

A Soros-tervvel kapcsolatos kormányzati propaganda kérdéseket november 24-ig lehet postai úton visszaküldeni, miközben a napokban Soros György is nemzetközi kampányba kezdett, amelyben hazugságnak nevezte a magyar kormány konzultációs kérdéseit.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.