Nagyvilág

Szökés közben lőttek rá egy észak-koreai katonára

Egy észak-koreai katona a demilitarizált zónán keresztül disszidált Dél-Koreába, közölte az ország hadserege.

A férfira saját hadserege lőtt rá, amint megpróbált átkelni a határon Panmunjom falujánál. A katona a könyökén és a vállán sérült meg, a dél-koreaiak pedig azonnal kórházba szállították őt. Bátorságáért várhatóan kitüntetik majd Dél-Koreában – írja a BBC.

Panmujon az egyetlen olyan határszakasz, ahol a két ország katonái szemtől szemben állnak egymással.

Évente körülbelül ezer ember szökik Észak-Koreából Dél-Koreába, de csak nagyon kevesen választják a demilitarizált zónán keresztül vezető utat. Idén 13 százalékkal esett vissza a disszidáltak száma, aminek oka, hogy Észak-Korea és Kína is megerősítette a határvédelmét.

Az elmúlt három évben mindössze ez volt a negyedik alkalom, hogy egy észak-koreai katona a világ legerőteljesebben őrzött határán át tudott jutni a déli szomszédhoz. A Yonhap hírügynökség szerint Panmujomnál a hidegháború vége óta mindössze két katona próbált meg disszidálni: egyikük még 1998-ban, a másikuk 2007-ben.

Észak- és Dél-Korea a gyakorlatban még mindig háborúban áll egymással, az 1953-as koreai háború ugyanis nem békeszerződéssel, hanem fegyverszünettel ért véget.

Észak-Korea megszállása maga lenne a rémálom
A Pentagon szerint csak szárazföldi invázióval lehet biztosan megsemmisíteni az észak-koreai nukleáris programot, de egy ilyen beavatkozás több millió ember halálát követelné néhány nap alatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik