Nagyvilág

Külföldi ügynökként regisztrál az RT Amerikában

Válaszul az orosz törvényhozás külföldi ügynöknek minősítené a közösségi portálokat is.

Csütörtökön az orosz kormány által finanszírozott RT tévécsatorna főszerkesztője közölte: az Egyesült Államokban regisztráltatni fogják magukat külföldi ügynökként, miután az amerikai igazságügy erre kötelezte őket. Ennek ellenére őrültségnek és törvénytelennek nevezte az elvárást, amely szerinte lehetetlenné teszi az újságírói munkát.

Az amerikai hírszerzés a tavalyi elnökválasztásról szóló jelentésében megállapította, hogy az RT a Kreml propagandaszárnyaként működött, és részt vett abban az álhírekre építkező kampányban, amelynek célja a zavarkeltés és a demokrata Hillary Clinton lejáratása volt.

Egy volt FBI-ügynök, Asha Rangappa korábban a Business Insidernek azt mondta, az igazságügyi minisztérium nem küld ilyen kérést addig, amíg nincs elegendő információjuk arról, hogy egy szervezet kimeríti a törvényi kritériumokat, vagyis azt, hogy egy külföldi kormány irányítása alatt működik. Ha egy külföldi hírszerző szerv propagandatevékenységet próbál kifejteni, az csak akkor működik, ha az emberek nincsenek tisztában az információ forrásával – tette hozzá.

Az orosz törvényhozás válaszlépéseket készít elő. Vjacseszlav Vologyin, az Állami Duma elnöke azt mondta, a külföldi ügynökökre vonatkozó orosz törvényt kiterjesztik a külföldi sajtóra is. Helyettese, Szergej Neverov ezt azzal fejelte meg, hogy a közösségi portálokra is vonatkozni fog a kiterjesztés. (Business Insider, AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik